02.05.2016 | Политика

Государственные шахты разворовываются через менеджеров Януковича и депутатов из группы Иванющенко

Государственные шахты разворовываются через менеджеров Януковича и депутатов из группы Иванющенко

Об этом красноречиво говорит финансовая отчетность ГП «УК Краснолиманская»

Для мене це питання особливо болюче, адже ще на початку свого депутатства, я намагалася захистити інтереси держави на цьому підприємстві.

Однак ситуація погіршилася. Так склалося тому, що за моєю інформацією до розграбування шахти причетна досить чисельна та впливова група Іванющенка в БПП.

Ця сама група, до речі, заблокувала мій законопроект №2310, що повертав вугільні пласти в державних шахтах, які передавалися в користування фірмам Саші Януковича, назад державі. Що, зокрема, мало місце і на шахтах ДП «Краснолиманське».

Екологічний комітет, на якому сильне лобі групи Іванющенка, дав йому негативний висновок і зараз цей законопроект штучно блокується до розгляду ВР, хоча він підписаний десятьма депутатами з різних фракції.

Адже проблема, яку вирішував цей законопроект дуже нагальна і болюча.

Справа в тому, що ще з часів свого першого прем’єрства, Віктор Янукович запустив схему тіньової приватизації державних шахт, яка полягала в тому, що перспективні вугільні пласти на державних копальнях віддавалися в користування приватним фірмам.

Тобто державна шахта вела видобуток на приватних пластах. Тож витрати на шахту, зокрема розроблення пластів, забезпечення інфраструктури шахт – були державні, а вже прибутки від продажу вугілля йшли приватним фірмам, які належали Януковичу.

Це був грабунок серед білого дня, однак повністю в рамках закону. Фактично, завдяки цим виведеним з держави коштам Янукович завжди мав грошовий ресурс для політичного росту навіть в часи опозиції.

Мій законопроект мав на меті покласти край цьому легальному грабунку. Тобто повертав державним шахтам право на видобуток вугілля з «прихватизованих» пластів.

Однак, як я вже казала, законопроект був «вбитий» в екологічному комітеті ВР, де працює ціла когорта депутатів з групи Іванющенка.

Тому до сих пір вугільні пласти в державних шахтах де-юре належать фірмам, створеним в інтересах Януковича, і якщо не прийняти законопроект, будуть належати ще майже 10 років, бо ліцензія по вугільним пластам шахти «Краснолиманської» дійсна до… 23 року. Такі ж терміни дії ліцензій і на інших шахтах.

А ось конкретика: за часів Януковича ДП “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1» передало пласти ТОВ “Шахта “Південнодонбаська №1”, Шахта «1-3 Новогродівська» – ТОВ «Шахта «1-3 Новогродівська», Шахта «Росія» – ТОВ «Шахта «Росія» і найбільш ласий шматок – ДП “Вугільна компанія “Краснолиманська” передало пласти ТОВ «Краснолиманське».

Всі ці компанії об’єднує одне, вони належать сім’ї Януковича. ТОВ “Шахта “Південнодонбаська №1”, ТОВ «Шахта «1-3 Новогродівська», ТОВ «Шахта «Росія» фактично є структурами славнозвісної ТОВ «Паливно-Енергетичний капітал». Останню заснував Олександр Січінава, колишній голова «ВБР» банку, 100% якого були оформлені на Олександра Януковича.

Засновником ТОВ «Краснолиманське» є ПрАТ «Енергоінвест Холдинг» Ігоря Гуменюка та Сергія Кузяри. Обидва – колишні менеджери Януковича. До того ж Кузяра встиг відзначитися на посаді радника Едуарда Ставицького.

Шахтне об’єднання «Краснолиманська» взагалі є найрентабельнішим шахтним об’єднанням в Україні, навіть має своє збагачення вугілля. Проте результати симбіозу приватного і державного бізнесу були такі, що 2013 році ДП закрило зі збитком в 6 млн. грн.

В 2014 році ситуація покращилася неістотно – підозрюю, що коли Янукович втік з країни, кошти що раніше йшли йому з цього «бізнесу», почали осідати в кишенях його менеджерів.

Зокрема, щодо ДП «Краснолиманської», майже весь 2014 рік з цієї шахти продовжував годуватися Сергій Кузяра, через що, саме ТОВ «Краснолиманське» диктувавало свої умови Мінпаливенерго. Про це можна прочитати в моєму блозі на «УП».

Практично весь 2014 вугілля продовжувало продаватися через ТОВ «Краснолиманське» за кордон, державне ДП, при цьому, було залишено на мінімальній прибутковість в 38 млн. грн.

Різниця, щоправда, вже була на лице: 6 млн. збитків в 2013 році порівняно з 38 млн. прибутків в 2014-тому.

Однак, повірте, це далеко не весь потенціал ДП.

vugillia (1)

Тому, що за 9 місяців 2015 року, коли ДП очолив Костянтин Кисильов, який відсунув ТОВ «Краснолиманське» від державних вугільних пластів – блокував роботу приватної фірми, підприємство вже показало чистий прибуток у 212 млн.

Порівняно з результатами за попередні роки, можна говорити про появу ефективного менеджменту. Зауважу, що і ті 38 млн. у 2014 рік, були заслугою нового менеджера, що керував ДП останні 3 місяці 2014 року.

Ці результати були вагомим аргументом для подачі законопроекту №2310, що мав повернути вугільні пласти назад державним шахтам.

Однак не лише законопроект був заблокований, позитивний досвід ДП «Краснолиманської» був повністю перекреслений.

У жовтні 2015 Кисельова було затримано за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 191; ч.2 ст. 364; ч.2 ст. 366 КК України.

Йому інкримінували привласнення майна приватного паразита ДП «Краснолиманське» – ТОВ «Краснолиманське» на суму понад 300 млн. грн., тобто продаж на цю суму вугілля через державне підприємство. Саме того вугілля, що видобувалося з пластів, які перебували у користуванні фірми Януковича-Кузяри.

Тобто те, що раніше потрапляло на рахунки приватної фірми, потрапило на рахунки державного підприємства.

За цей ефективний, з точки зору державних інтересів та фінансування державного бюджету факт, директор був знищений.

Зараз я порівняла фінансові звіти «Краснолиманської» різних років і я абсолютно переконана в своїх категоричних висновках – ефективний менеджер був знищений, щоб грабувати шахту.

У жовтні 2015 року в.о. директора ДП “Краснолиманська” був призначений Олександр Дубовик. У нього «цікава» біографія. У 2010 році він балотувався до Луганської облради по спискам Партії Регіонів, а на виборах Президента, у тому ж році, був довіреною особою Віктора Януковича по округу №109 (Перевальський район Луганської області та м. Красний луч). У 2011 році підозрювався прокуратурою у зловживанні службовим становищем, як тодішній директор ДП «Донбасантрацит».

Результат не змусив довго чекати, останні місця 2015 року були надзвичайно збитковими для шахти. Було виведено (іншими словами вкрадено) майже 300 млн. грн., які списувалися на «інші операційні витрати».

Тобто те, що заробив для держави за 9 місяців ефективний менеджер, за 3 місяці легко «вивів» менеджер з пулу Януковича.

Замість чистого прибутку, що ДП щомісяця демонструвала в сумі близько 25 млн.грн., державне підприємство скотилося у збитки.

В результаті, рік ДП «Краснолиманське» закінчило з результатом гіршим, ніж попередні 9 місяців: за грудень-вересень 2015 р. прибуток склав 212 млн., а за весь 2015 р. він став меншим – лише 136 млн. грн.

vugillia (2)

зверніть увагу на порівняльні витяги з фінансових результатів за 9
місяців керування Кісельова та 12 місяців підписаних Дубовиком. За три місяці
під керівництвом Дубовика «операційні витрати» виросли більше ніж на 300
млн. –майже вдвічі перевищили попередні 9 місяців і дійшли до рівня ганебного
2014 року. Ці звіти також показують, що за три місяці головування Дубовика
«Краснолиманська» стала збитковою наскільки, що навіть прибуток здобутий
за 9 місяців кардинально зменшився

Тому я написала депутатське звернення в Державну аудиторську службу з вимогою провести глибший, ніж мала можливість це зробити я, аналіз ефективності менеджменту ДП «Краснолиманське».

Однак ті результати, що отримала я – червоний сигнал.

Так само я надіслала звернення новому міністру ПЕК.

Що стосується діяльності ДП, цього року в мене вже є інформація, що «Краснолиманське» виводить прибуток через операції з фіктивними фірмами.

Зокрема, аналізую податкові документи, де йдеться про податковий кредити за січень 2016 р. видно, що найбільшу суму ДП перерахувала на фірму «Альтер Бізнес Груп». При тому, що це доволі сумнівний постачальник товарів і послуг, як мінімум зареєстрований на фіктивній адресі. І схоже що таким чином відбувалося виведення в готівку коштів ДП.

vugillia (3)

Цікаво, що ця фірма знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Північна, 46, офіс №3.

Найцікавіше, що за цією адресою я вже шукали одну фіктивну фірму в іншому розслідуванні – несплати рентної плати та ПДВ фірмами нардепа Онищенка-Кадирова, які добувають газ.

Сотні мільйонів гривень Онищенко виводив через фірму ТОВ «Морісель груп» в готівку.

Адреса цієї фірми була по-сусідству в тій самій будівлі, лише офіс – №3.

Насправді там немає ані офісу №2, ані №3. Ця адреса – гніздо реєстрації фіктивних фірм.

Ось так виглядають ці офіси:

vugillia (4)

Зауважу, я не є адвокатом попереднього директора. Але порівняння фінансових звітів однозначно свідчать на його користь – кошти від видобутку вугілля йшли на рахунки державного підприємства та в бюджет.

Як на мене, найгірше в цій ситуації те, що корупційні менеджери Януковича до сих пір мають вплив, інструменти розправлятися та знищувати неугодних їх кишені, хоча і ефективних для держави менеджерів та політиків.

Тому я також роблю заяву про злочин в антикорупційне бюро, бо мова йде про зменшення прибутковості ДП, виведення коштів в приватну кишеню, та величезні втрати для державного бюджету.

chornovol.info

Расследования