25.04.2016 | Политика

Как продавали имущество Одесского ювелирного завода. Убытки - более 3 миллионов гривен

Как продавали имущество Одесского ювелирного завода. Убытки - более 3 миллионов гривен

Не встиг депутат Василь Шкрябай заявити на сесії про конфлікт інтересів(відео) щодо одного з рішень міськради, який ми виявили та описали в статті «Хто стоїть за спробою забудови зеленої зони в центрі Одеси», як з’явились нові, не менш цікаві, подробиці.

ТОВ “Гагарін – Сервіс”, з яким пов’язаний депутат Шкрябай(визнання конфлікту інтересів зайвий раз підтверджує цей зв’язок), з порушенням придбав на аукціоні майно одеського ювелірного заводу.

Ціна на аукціоні була сплачена найменша з передбачених – на 30% нижче початкової вартості лоту, що становила 30 мільйонів гривень. Враховуючи розташування та розміри території, ця сума є смішною.   Але в “Гагаріні” використали усі можливості, включаючи порушення законодавства, щоб максимально знизити навіть цю ціну.   Залучення до аукціону бізнес-партнера призвело до “спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів”, що передбачене в  п. 4 ч. 2 ст. 6 та п. 1 ст. 50 закону України “Про захист економічної конкуренції”.

Нескладна комбінація завдала збитків Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на суму понад 3 мільйони гривень!

Щодо причин, чому підприємство збанкрутувало та потрапило на аукціон, ми готуємо окрему статтю. Там історія не менш заплутана та цинічна.
Право власності на ділянку «Гагарін-Сервіс» отримав унаслідок аукціону, де за право розпоряджатися майном збанкрутілого ювелірного заводу він “змагався” з ТОВ «Банкет КА».

gagarin2

аурум1

Один із власників «Гагарін-Сервіс» Бойчук Валентина пов’язана  з депутатом від «Довіряй ділам» Василем Шкрябаєм багаторічними бізнесовими інтересами, спільними підприємствами та однією адресою місця проживання.

учасники аукціону
Сюрпризом для нас став той факт, що другий учасник – ТОВ «БАНКЕТ КА», також виявився пов’язаним з готелем «Гагарін» та безпосередньо Шкрябаєм!

банкет ка

Серед засновниць «Банкет ка» бачимо два прізвища – Козельську Олену та Матящук Світлану. Однак  це не єдине підприємство, яким володіють панянки. Наприклад, Козельська ще є співвласницею ТОВ «Конкорд-крюінг компані», де її партнером виступає Анатолій Чабан.

конкорд крюінг звязок чабана з козельською

А Матящук є директором у ПП «Юг-інвест», одним із засновників якого є КОМПАНІЯ “ПАЛАДІН ШИППІНГ КО.,ЛТД”.  Компанія прописана у Белізі, але в реєстрі судових рішень США є справа, де Анатолій Чабан фігурує як власник зазначеної компанії.

Матящук Чабан
Як бачимо, Анатолій Чабан пов’язаний з обома засновницями «Банкет Ка», і трійця навіть встигла засвітитися в іншому земельному скандалі.

Також Анатолій Чабан  є засновником ТОВ «Лідерспорт» (код ЄДРПОУ 31069151)  – це мережа фітнес-клубів, зокрема «Шторм», Затерянный мир», мережа «Высшая лига», банкетний дім “Ренесанс”. А згідно з даними Vertex Hotel Group, Анатолій Чабан також є власником готелю «Гагарін»!

власники гостинниц

Зв’язок з «Гагаріном» цим не обмежився. Зокрема, виявилось, що інша фірма, де Чабан є засновником, має ту ж саму юридичну адресу, що і «Гагарін-Сервіс», що не дивно, адже цю фірму він створив спільно з Бойчук та Шкрябаєм!

рада - чабан бойчук шкрябай
Ну і той факт, що вони не є випадковими партнерами, підкріплюється наявністю ще мінімум одного спільного підприємства ТОВ «Черемушки плюс»(код ЄДРПОУ 39845174)

Foto_SHkryabaj чабан

Василь Шкрябай                                      Анатолій Чабан

Тепер про сам аукціон.

Почнемо з того, що аукціонів було кілька. На перші двоє торгів учасники не з’являлись, а ціна щоразу знижувалась на 10%.

Однією з причин цього може бути недостатнє поширення інформації. Зокрема, у протоколі аукціону вказані лише дві  адреси сайтів – Надра банк та Фонд гарантування вкладів. Друкованих ЗМІ взагалі немає. Згідно з ПРАВИЛАМИ проведення торгів (аукціону) з продажу майна банків, щодо яких Фондом гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про здійснення процедури ліквідації, інформація має бути розміщена у ЗМІ, зокрема друкованих, не менше, ніж за 10 днів до проведення аукціону.

Поширення інформації – проста та важлива складова  запобігання корупції в подібних процедурах. Існує  практика усування потенційних конкурентів, коли інформація надходить тільки до потрібних людей. Були випадки, коли з цією метою викуповувались цілі тиражі друкованих видань. Відсутність інформації = відсутність конкурентів.
найперший аукціон

другий аукціон

Аукціон тривав понад дві години, але зроблена була тільки одна ставка одразу на три мільйони менша.

gagarin5

В умовах проведення аукціону є пункт:

«Аукціон проводиться з можливістю зниження початкової ціни лоту, якщо протягом 1 години зареєстровані учасники не акцептували початкову ціну. Загальна кількість понижень не може бути більше 30% від початкової ціни лоту».
В протоколі окремою графою чітко прописано, що в першу годину дійсно не було жодних пропозицій. Отже, з 12.00 у них з’являється можливість понижувати ціну.

акцептування ціни
В умовах також прописано, що пониження не може бути більшим за 30% від стартової вартості першого аукціону, яка складала 30 240 000 грн. 30% від цієї суми – 9 072 000 грн. Віднімаємо і бачимо, що ціна просто не могла бути нижчою за 21 168 000 грн.

Вони не переплатили жодної гривні!

4037 лучшая цена
Навіщо ж був потрібен другий учасник, якщо була зроблена лише одна мінімальна ставка?

Відповідь знаходимо у правилах:
8.9. У разі, якщо до участі в торгах (аукціоні) зареєстровано та допущено лише одного учасника, то в цьому випадку після завершення строку торгів (аукціону) такий учасник вважається переможцем торгів (аукціону) та йому пропонується придбати майно за початковою вартістю.
А початкова вартість даного, третього за рахунком, аукціону – 24 192 000 грн.

ТОВ “Гагарін-Сервіс” зекономило 3 024 000 гривень і на ту ж суму завдало збитків Фонду гарантування вкладів.
У разі, якщо правопорушення буде доведене, на комбінаторів може бути накладений штраф у розмірі до десяти відсотків доходу суб’єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

До речі, на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб постійно анонсується інформація про десятки аукціонів, зокрема щодо розпродажу майна збанкрутілих банків.

Чим більше буде поширюватись подібна інформація, тим більше учасників буде подаватись на аукціони. Відповідно, тим менше шансів буде у сучасних Остапів Бендерів прокручувати свої махінації, обкрадаючи країну та живлячи Гідру корупції.

Для підготовки цієї статті використовувалися матеріали, зібрані в рамках проекту «Громадський контроль діяльності Одеської міської ради», що реалізується організацією «Антикорупційний офіс» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Чорна Галина, Чорний Олексій для “Ні корупції!”

Расследования