04.11.2015 | Политика

Стелла «золотые ручки» Захарова рветься в министры спорта

Стелла «золотые ручки» Захарова рветься в министры спорта

Давняя соратница Владимира Литвина, голосовавшегно за "диктаторские законы 16 января" Стелла Захарова планирует проводить акции протеста под профильным министерством, якобы для обращения внимания на проблемы в сфере.

Однак існує багато фактів, які говорять про особистий інтерес Захарової у спробах дестабілізувати ситуацію у вітчизняному спорті. Та ще й в самий розпал підготовки до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро 2016 р.

 

Сплеск протестних настроїв Стелли Георгіївни співпав з активізацією кримінального розслідування щодо нецільового використання державних коштів під час проведення турніру зі спортивної гімнастики Ukraine Nation Cup («Кубку Стели Захарової»). Справою займається Печерське управління МВС в Києві, а порушена вона була на підставі матеріалів СБУ.

 

Напередодні «Кубку Стели Захарової», який пройшов у травні 2015 р., незалежні журналісти з авторитетної програми «СХЕМИ. Корупція в деталях» на Радіо Свобода провели власне розслідування.

 

Журналісти з’ясували, що за сприяння Володимира Литвина, Стелла Захарова та її благодійний фонд «Спорт і діти» хотіли отримати із Держбюджету понад 4 млн. грн. на організацію турніру. Також був поданий кошторис, кожна сторінка якого особисто підписана Стеллою Захаровою. Хоча вона досі продовжує розповідати журналістам відверту неправду про те, що «я ніде не ставила свого підпису».

 

Новая
 
 

 

 За кошти платників податків Захарова планувала закупити сотні «золотих» ручок по 69 гривень за штуку, DVD-R диски по 272 грн. за штуку, DVD-RW диски по 255 грн. за штуку, настільні прапорці по 80 грн. Ціни на майже всі пункти витрат виявилися завищені в десятки разів. За дорученням Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова фахівці «Укрспортзабезпечення» також детально перевірили кошториси, подані Захаровою. Міністерство теж знайшло інші статті завищених витрат, які не відповідали ринковим цінам.

«Пані Стела пропонує сплатити незрозуміло яким фірмам послуги з прибирання та вивезення сміття на суму 200 тис. грн. Ще й втричі дорожче, ніж вони, насправді, коштують», - заявляв один з керівників «Укрспортзабезпечення».

 У підсумку «Золотим Кубком Захарової», як його прозвали ЗМІ, зацікавилися міліція та СБУ. А самим журналістам, небайдужій громадськості та керівництву Міністерства спорту вдалося зберегти від марних витрат майже 4 млн. грн. державних коштів.

 

 У 2014-му році, міністр спорту Булатов також відмовився фінансувати турнір, вважаючи його марнотратством. Про відверті спроби Захарової нажитися на організації кубку свого імені ще у 2009-му році розповідав екс-міністр спорту Віктор Корж, який очолював Федерацію гімнастики України.

«Трьохмільйонні кошториси, які вона відправляла до міністерства, крім гомеричного сміху, нічого не викликали. Але головне, людина, що претендує на рівень професіонала, всіх вважає повними профанами! Тому що будь-який фахівець в проведенні турнірів, знає: є нормативи - на призові, на проживання, на оренду і т. д. А у Захарової десятки тисяч - на створення чергових фільмів про неї, на прийоми з ікрою і коньяками, на віп-зали та квіткову продукцію - сотні тисяч! Це як?», - обурювався тодішній віце-президент Національного олімпійського комітету.

Навколо Захарової сьогодні об’єдналася невеличка група невдоволених реваншистів та корупціонерів, яких після «Революції гідності» повиганяли з Міністерства. Один із них Сергій Качинський, близький соратник Захарової, який був начальником державної установи «Укрспортзабзепечення». Саме через неї проходять всі бюджетні кошти, які виділяються на турніри, збори та змагання спортсменів.

 10.11.2014 р. Головним управлінням по боротьбі з організованою злочинністю МВС України в місті Києві проти соратника Захарової Сергія Качинського було складено та направлено до Печерського райсуду столиці протокол про корупцію. Мова йде про вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1. ст. 172-7 КУпАП та порушення вимог закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Качинський попався на тому, що влаштував начальником департаменту закупівель «Укрспортзабезпечення» свого рідного брата.

 
Новая
 

Одразу ж після відсторонення від посади, Качинський разом зі Стеллою Захаровою вже давали прес-конференцію. На камери вони гучно вимагали відставки Булатова, критикували реформи у спортивній сфері, розповідали про те, як погано держава ставиться до спортсменів. Сьогодні вони намагаються повторити ідентичний сценарій.

 Експерти відзначають, що за керівництва І. Жданова у міністерстві вперше почали оприлюднюватися всі фінансові накази про проведення змагань і зборів, звітність держпідприємств. Зусилля Ігоря Жданова щодо викорінення корупції у спортивній сфері підтримали у Посольстві США в Україні. Національний олімпійський комітет України також високо оцінив діяльність Міністерства та його реформаторські кроки в 2015 р. Зокрема, те що було розроблено і впроваджено прозору, автоматичну формулу розподілу бюджетних коштів серед олімпійських видів спорту, яка дозволить унеможливити здійснення корупційних дій.

 Очевидно, що поки міністром залишатиметься один з комендантів Майдану та досвідчений управлінець Ігор Жданов, пан Качинський, якого спіймали на корупції - більше не зможе повернутися у Міністерство. А Стелла Захарова наступного року не отримає державне фінансування свого скандального турніру. Обом залишається лише розгойдувати ситуацію. Підбурювати спортсменів до акцій протесту у соціальних мережах та ЗМІ. Цинічно використовувати українських чемпіонів у власних меркантильних інтересах, щоб знову сісти на бюджетні потоки. Наприклад, сама Захарова вже публічно заявила, що хоче стати міністром спорту.

Расследования