07.02.2024 | Политика

В Чернігові держаудитслужба виявила порушень на 2,3 мільярда гривень

В Чернігові держаудитслужба виявила порушень на 2,3 мільярда гривень

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако вірогідно відсторонять як і Владислава Атрошенко

За результатами перевірки діяльності Чернігівської міської ради Держаудитслужба виявила порушення, що завдали збитків громаді в розмірі 2,3 мільярди гривень.

Аудит проводили фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області протягом 5 місяців. В ході перевірки встановлено 19 фактів порушення посадовими особами вимог кримінального кодексу України та зареєстровано 14 кримінальних проваджень.

Зокрема виявлено схему розкрадання земель, які належать чернігівській міській громаді, орієнтовна вартість якої складає близько 720,0 млн гривень. Так, Чернігівська міськрада передала під забудову стороннім юридичним та фізичним особам 79 земельних ділянок комунальної власності загальною площею 55,8 га.

Схема проста: міська рада виділяла підпорядкованому комунальному підприємству “Чернігівбудінвест” та Управлінню капітального будівництва земельні ділянки для будівництва багатоквартирних житлових будинків і об’єктів комерційного призначення з подальшою передачею їм прав на постійне користування. В свою чергу комунальне підприємство та Управління, як замовники будівництва, укладали договори з іншими підрядними організаціями, в яких передбачалось, що після введення об’єкта в експлуатацію всі права на них набуває саме забудовник, а не комунальне підприємство чи громада, якій насправді належали ці землі.

Таким чином, через безкоштовну передачу зазначених земельних ділянок пов’язаним з Олександром Ломако та Владиславом Атрошенко особам міський бюджет Чернігова вже втратив можливість їх використання, а також можливість отримати додатковий дохід до бюджету в розмірі 12,8 млн грн. А пов’язані з Атрошенко та Ломако забудовники отримали надприбутки.

 

Також під час перевірки Держаудитслужбою були виявлені махінації з територіями об’єктів природно-заповідного фонду: Гідрологічна пам’ятка природи «Озеро Глушець», Заповідне урочище «Святе» та Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Міський сад». Були створені ризики їх незаконного відчуження та можливої втрати громадою земельних ділянок природно-заповідного фонду на загальну суму 806,6 млн гривень.

Крім цього,  в ході аудиту встановлено факти укладання договорів оренди на земельні ділянки з довіреними особами громадян російської федерації від імені Чернігівської міської ради. При цьому, договір на одну з таких ділянок було укладено через півроку після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у вересні 2022 року. Матеріали по цьому факту передані до Чернігівської обласної прокуратури.

 

Також в ході аудиту зафіксовано 2 факти порушення законодавства виконуючим обов‘язки мера міста Чернігова Олександром Ломакою та іншими посадовими особами міськради.

Зокрема, при проведенні ревізії Виконавчого комітету Чернігівської міської ради встановлено, що у червні 2022 року Олександр Ломако перебував у закордонному відрядженні протягом 13 календарних днів. Йому відшкодовано кошти на службове відрядження в сумі 55,2 тис. грн. Але на запити про надання первинних документів інформацію не отримано. По даному факту відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 351-1 КК України.

Під час аудиту встановлено ще один факт зловживання службовим становищем посадовими особами Чернігівської міської ради, стосовно бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2023 рік. Встановлено його підписання за результатами голосування депутатів Чернігівської міської ради секретарем міської ради Ломакою О.А. Сума видатків, відповідно до вказаного рішення міськради становить 42 455,61 тис. гривень.

Рішення було прийнято без затвердження військовою адміністрацією, тож в діях посадових осіб Чернігівської міської ради містяться ознаки злочинів передбачених статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання службовим становищем» та інших статей Кримінального кодексу України. По інформації з наших джерел в ДБР, по даному факту приймається рішення про відкриття кримінального провадження.

Наступним кроком має бути заслуховування депутатами Звіту Держаудитслужби та пояснень від корупціонерів Олександра Ломако та директорів КП з приводу розкрадання 2,3 мільярда гривень. Впевнені, що Олександр Ломако буде відсторонений від виконання обов’язків в.о. мера Чернігова якщо не депутатським корпусом, то правоохоронними органами.

Детальний аналіз фінансової діяльності та факти розкрадання бюджетних коштів директорами Чернігівських КП у нашому наступному журналіському розслідуванні.

360ua.news

 

Расследования