28.05.2016 | Политика

Ступив на украинскую землю Савченко утратила статус народного депутата

Ступив на украинскую землю Савченко утратила статус народного депутата

Савченко Надежда Викторовна не может приступить к своим обязанностям, поскольку согласно п.2 ст.4 ЗУ «О статусе народного депутата», полномочия прекращаются в случае вступления в законную силу обвинительного приговора. Комитет по депутатской этике должен снять полномочия в десятидневный срок

Оскільки України є учасником Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, укладеної 22 січня 1993 року в Мінську між державами – членами СНД, не припинила своєї участі в цій Конвенції, як і в Співдружності Незалежних Держав, то вирок російського суду, яким було засуджено народного депутата Савченко Н. В., має автоматично визнаватись на території України без додаткової процедури легалізації. Тим більше, що Україна в особі заступника генерального прокурора України Каська свого часу визнала юрисдикцію Росії в «справі Савченко» і виконувала доручення Слідчого комітету Російської федерації по цій справі саме на підставі Мінської конвенції.

Також нагадую, що, відповідно до статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України», рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата Савченко Н.В. Верховна Рада України повинна прийняти в десятиденний строк за поданням комітету, до компетенції якого входять питання депутатської етики.

 

Расследования