23.05.2016 | Политика

Как участнику боевых действий защитить свое право на безоплатный проезд

Как участнику боевых действий защитить свое право на безоплатный проезд

В Сумах участники АТО заблокировали автостанцию. Причиной стал отказ кассиров предоставлять бойцам билеты бесплатно в нарушение закона "Про статус ветеранов войны, гарантии их социальной защиты"

Юридична служба ЄСПУ нагадує, що відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право, зокрема, на безплатний проїзд автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Для цього боєць має взяти пільговий квиток у касі. Заплатити він повинен тільки за послуги з оформлення квитка, цю суму встановлюють у регіоні, вона коливається від нуля до кількох десятків гривень, що значно менше за вартість перевезення. Варто зазначити, що часто перевізник надає певну кількість пільгових квитків, тому власнику УБД можуть запропонувати квиток на інший рейс — якщо на даному вже вичерпано пільгові місця.

Якщо учаснику бойових дій відмовляють у безоплатному проїзді міжміським автобусом, по-перше, варто спочатку послатися на закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», стаття 12, звернутися до керівництва станції. Це право затверджене законом, а отже ненадання пільги є прямим його порушенням. У випадку протизаконних дій слід написати скаргу у довільній формі до Обласного відділу соціального захисту, де вказати ім’я та прізвище працівника (керівника), посаду, а також названу підставу, на якій він відмовляє у законній пільзі.

Скарга може бути подана до територіального або регіонального органу державної адміністрації на ім’я голови адміністрації або його заступника з транспортних питань. Але це потребує часу. Тому негайно запросіть у керівника або чергової по станції книгу скарг — із досвіду, в цьому разі часто проблема вирішується одразу.

Але найкраще писати скаргу одразу у Міністерство соціальної політики. У нас за законом будь-хто може одразу звертатися в органи будь-якого рівня. Вони це спустять по інстанціях. Це забере не багато часу, до 3 місяців, зато стане підставою для судового позову. За свої права треба боротися, в такий спосіб ми зменшимо кількість подібних порушень. До того ж, позивач зможе отримати серйозне відшкодування моральної шкоди, якщо зрештою за порушення своїх прав подасть до суду”, – радить керівник юридичної служби ЄСПУ Олексій Гармаш.

Також учасники бойових дій мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення.

Крім цього, надається безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою. Для реалізації цього права слід скористатися талонами, які видаються разом із документами про надання статусу учасника бойових дій.

ЄСПУ закликає користуватися своїми пільгами, адже це мінімальне відшкодування, яке держава надає своїм захисникам.

Юридична служба ЄСПУ надасть безоплатну консультативну допомогу у разі, якщо ваші права на пільги порушують або ви не знаєте, як ними скористатися. Служба завжди підтримає вас у вашому прагненні боротися за свої права, адже для ЄСПУ та її лідера Валентина Манька це один із пріоритетних напрямків діяльності.

espu.org.ua

Расследования