23.05.2016 | Экономика

35-летние украинцы останутся без пенсий

35-летние украинцы останутся без пенсий

Правительство и Международный валютный фонд готовят "сюрприз" пенсионерам

Впровадження накопичувальної пенсійної системи в нинішніх економічних умовах може залишити без пенсій багато поколінь українців. Уряд вніс до парламенту низку законопроектів, які, серед іншого, передбачають запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення. - Родзинкою нового варіанту трирівневої системи пенсійного забезпечення є другий рівень — накопичувальна система.

За деякими даними, вона формуватиметься з відрахувань  працедавців у розмірі 2% на адресу державно-приватного фонду (відрахування щороку зростатимуть на 1% до 5% 2020 року), - пише видання. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко ділиться дещо іншою інформацією: "МВФ пропонує зробити, як у ЄС: з держфонду пенсіонер отримає мінімальну пенсію (зараз 1130 грн), решту — додасть своїми відрахуваннями до накопичувальної системи". Читайте: Пенсійна реформа: 3 головні зміни Як пише газета, пропонується, щоб накопичувальний рівень солідарної системи формували не лише молоді люди до 35 років, а всі працівники, за винятком тих, кому до виходу на пенсію залишилося менше ніж 10 років.

Коментуючи наміри уряду, директор Інституту страхування Ольга Гаманкова послалася на лауреата Нобелівської премії Джозефа Стігліца. Він, за її словами, попереджав, що впровадження подібної системи в економіках країн, що розвиваються, загрожує фінансовими нещастями багатьом поколінням людей, бо держава не зможе виконувати зобов’язання перед ними. - А ще приклад Росії перед очима. При падінні економіки її уряд заморозив другий рівень і забрав звідти гроші громадян, - додає вона.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв, що пенсійна реформа може початися вже в цьому році.  

fakty.ictv.ua

Расследования