19.05.2016 | Экономика

Кого лишат субдсидий и пенсий: все, что нужно знать о верификации

Кого лишат субдсидий и пенсий: все, что нужно знать о верификации

Проверка коснется 25 млн украинцев. Министерство финансов благодаря ей планирует сэкономить миллиарды гривен

В Україні Міністерство фінансівпродовжує перевіряти одержувачівсоціальної допомоги (пенсій, субсидійі т.д.). За попередніми підрахунками,”верифікувати” повинні 25 млн осіб.Уже зараз в “чорний список” потрапили десятки тисяч українців, які, найімовірніше, вже найближчим часом залишаться без допомоги від держави. Сайт “Сегодня.ua” з’ясовував,як Кабінет міністрів проводить першу в історії держави верифікацію одержувачівсоцдопомоги.

В Україні досі не створили єдину електронну базу пільговиків і пенсіонерів. У населених пунктах ведуть паперовий документообіг електронним, в результаті чого по всій країні, розповідають в Міністерстві фінансів, “мертві душі” отримують пенсії. Щоб від них позбавиться, коштує всього лише зібрати всю інформацію, яка накопичилася в держорганах і зіставити її. Саме цим і зайнявся Мінфін. Для цього створили спеціальний відділ зі штатом в 11 співробітників.Безпосередньо перевіркою даних займаються 8 осіб. Зараз необхідне програмне забезпечення лише створюється, багато доводиться робити “вручну”. Але вже через рік, як припускають в Кабміні, процес верифікації та постійного моніторингу налагодять.

На даний момент, як повідомив “Сегодня.ua” високопоставлений чиновник Кабміну, Пенсійному фонду і в органи місцевого соцзахисту направили інформацію про 250 тисяч українців, які не пройшли верифікацію. Якщо установи, які займаються нарахуванням соціальної допомоги, оперативно перевірять інформацію Мінфіну і призупинять виплату пенсій, допомог і пільг, до кінця року в бюджеті вдасться заощадити 2,8 мільярда гривень.До липня в Мінфіні планують знайти порушень на 5 мільярдів гривень.Саме ця сума передбачена в державному бюджеті на 2016-й рік.

png_10

У кого заберуть субсидії

Найбільше порушень в результаті верифікації на даний момент виявили серед одержувачівсубсидій. Уже найближчим часом сотні тисяч українців можуть залишитися без “знижок” наоплату “комуналки”. Як пояснили в одному з територіальних органів соцзахисту, залишитибез субсидії українців можуть з двох причин:

  •  Якщо в період 12 місяців до оформлення субсидії якого було придбано виріб або оплаченапослуга на      суму від 50 тисяч гривень
  •  Якщо субсідіант приховує додатковий дохід

Так, якщо один з членів сім’ї, наприклад, оплатив офтальмологічну операцію в кредит насуму від 50 тисяч гривень, в субсидії такій сім’ї можуть відмовити. “Якщо оплатили такуоперацію, ніхто не позбавляє права подавати заяву на субсидію. Однак вже остаточнерішення, буде призначена субсидія чи ні, в такому випадку прийме комісія”, – пояснили нагарячій лінії Кабміну.

Чиновники все ще не виробили механізм, як можна визначити реальний дохід українців. Якрозповіла заступник міністра фінансів Оксана Маркарова, при верифікації враховуютьінформацію тільки з офіційних джерел. Якщо додатковий дохід не оформлений, або жсубсідіанту на роботі частину зарплати виплачують “в конверті”, виявити це дуже складно.

У той же час порушників першого правила в Мінфіні легко обчислюють: в державнихреєстрах фіксується інформація про покупку землі або нерухомості на суму від 50 тисячгривень. Серед субсідіантов виявили понад 100 тисяч сімей, який протягом року придбалиділянку землі або нерухомість, а після оформили субсидію.

До слова, в загальний дохід при нарахуванні субсидії також враховується дохід від сільськогосподарської діяльності, дохід від банківських депозитів або цінних паперів, здачі житла в оренду. В інтернеті можна знайти десятки оголошень “здам квартиру з хорошим ремонтом і оформленою субсидією”. У територіальному органі соцзахисту пояснюють: це грубе порушення. Субсидію може оформити тільки та сім’я, яка проживає за вказаною адресою. Якщо це не так – разом з декларацією про доходи і заявою на отримання субсидії потрібно надати і договір оренди.

Як розповіла “Сегодня.ua” заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Колвалів,в результаті підвищення тарифу на газ до опалювального сезону в Україні субсидіїоформлять ще 1,5 млн сімей. На субсидії з бюджету додатково виділять 5 млрд грн.

Хто залишиться без пенсій і соціальної підтримки

В результаті перевірки Мінфін виявив понад 45 тис. українців, які, найімовірніше, отримуютьпенсії на підроблені документи. Перевірити цю інформацію повинні правоохоронні органи іПенсійний фонд. Джерело в Кабміні розповів, серед українських “пенсіонерів” знайшли івласників паспортів, оформлених на вкрадених у Криму та на територіях т.зв. “республік”бланках. Крім того, шахраї використовували паспорти померлих і переїхали на постійне місце проживання за кордон.

В Україні діють кілька шахрайських схем для отримання пенсій. Під час верифікації виявили,що пенсії на підроблені паспорти оформлялися партіями в один день. Сплеск активностішахраїв спостерігався в червні 2013-го, пояснюють в уряді. З чим саме це пов’язано,належить з’ясувати правоохоронним органам.

Верифікацію не пройшли близько 100 тисяч сімей переселенців. Кожна сім’я в середньомуотримувала 1314 гривень щомісяця. Для того, щоб залишити жителів окупованій територіїДонбасу без допомоги, необхідно, щоб переселенці відповідали хоча б одній з умов:

  •  Переїхали з Донбасу до початку бойових дій
  •  Мають власне житло на підконтрольній українській владі території
  • *Мають депозит в банку на суму від 13700 гривень

На початку року президент Петро Порошенко підписав Закон “Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України”, згідно з яким Мінфін отримав доступ до банківської таємницідля перевірки інформації про одержувачів субсидій, пільг, пенсій. Фактично, банківськутаємницю скасували і це дозволило чиновникам знаходити депозити переселенців вукраїнських банках.

Тільки факти

Верифікацію в Україні провели тільки на 5%

250 тисяч українців не пройшли верифікацію

З 2016-му році, згідно з держбюджетом, верифікація принесе 5 млрд грн

Верифікація передбачена в меморандумі з МВФ

Чекають реакцію від міністерства соціальної політики

У Міністерстві фінансів припиняти соцвиплат не мають права. Тому “чорні списки” українців, що не пройшли верифікацію направляють в Мінсоцолітики, а вже там в “розумні терміни”повинні випередити, як і коли припиняти виплату пенсій “мертвим душам”.

У Пенсійному фонді до верифікації ставляться скептично. Як розповів заступник головиПенсійного фонду Микола Шамбір, в фонді і так регулярно звіряють дані і проводятьперевірки. На думку чиновника, верифікація дасть дуже скромні результати.

intermarium.com.ua

Расследования