18.05.2016 | Экономика

Поднять цены на сигареты в 6 раз обязан Кабмин согласно правил ассоциации с ЕС

Поднять цены на сигареты в 6 раз обязан Кабмин согласно правил ассоциации с ЕС

Законопроект о внесении изменений в налоговый кодекс уже зарегистрировал в Верховной Раде

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України, посилаючись на зареєстрований у Верховній Раді законопроект про зміни в Податковому кодексі в частині акцизного збору на тютюнові вироби.

Документ був поданий в парламент Кабінетом міністрів. У пояснювальній записці зазначається, що, відповідно до правил Угоди про Асоціацію з Європейським союзом, Україна взяла на себе зобов’язання поступово підняти акциз на сигарети до європейського рівня (90 євро за 1 тис. штук). Однак поки податок на даний товар вшестеро менший, ніж в ЄС, тому його підвищення має відбутися вже в цьому році.

Крім того, в Україні податкове навантаження на дорогі сигарети помітно нижче, ніж на дешеві. Збільшення тільки специфічної ставки (адвалорну залишили на колишньому рівні) з початку цього року на 40% (до 318,26 грн за 1 тис. штук) призвело до ще більшого розриву в оподаткуванні дорогих і дешевих тютюнових виробів.

«В європейських країнах податки для дорогих і дешевих сигарет приблизно однакові і становлять близько 60% від їх вартості. Для збільшення податкового навантаження на дорогий тютюн, який споживають багаті громадяни, потрібно переглядати саме адвалорну ставку», – впевнені автори законопроекту.

Вони пропонують збільшити адвалорну акцизну ставку на 3% ~ з нинішніх 12% до 15% від максимальної роздрібної ціни.

Расследования