08.01.2024 | Криминал

Корупція також мистецтво: чому мовчить автор “мазні” Софія Морозюк

Корупція також мистецтво: чому мовчить автор “мазні” Софія Морозюк

Виявилось що “Мазня” молодої художниці Софії Морозюк це не про мистецтво, а про легалізацію коштів украдених на закупівлях Міністерства оборони сім’єю львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

Нагадуємо, один із головних постачальників Міноборони Ігор Гринкевич, разом з сином Романом та дружиною виграв аж 23 тендери на постачання форми та білизни для української армії загальною сумою на понад 1,5 млрд грн. За поточним валютним курсом це майже 40 мільйонів доларів США.

Кошти від Міноборони сім’я Гринкевич отримала в повному обсязі, а ось свої зобов’язання перед військовими не виконали. Кілька місяців тому ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ, що призвело до збитків бюджету на 1,2 млрд грн і зриву постачання.

Біля тижня тому Ігор Гринкевич був затриманий під час спроби підкупу одного із керівників ДБР за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження. Гринкевич пропонував хабар одному з керівників ДБР у розмірі 500 тисяч доларів США.

Після затримання детективами ДБР старшого Гринкевича, в соціальних мережах вибухнув скандал пов’язаний з його невісткою: художницею Софією Морозюк. Зокрема, журналіст Євген Плінський першим звернув увагу на факти, що вкрадені Гринкевичами на військових контрактах кошти вкладаються в розкутку “неоднозначного” мистетства молодої харківської художниці Морозюк.       

Разом з тим, фінансисти вбачають в мільйонних інвестиціях в так звану “творчість” нареченої Романа Гринкевича, не романтичні мотиви, а скоріше фінансові. Адже продаж “абстрактних” витворів мистецтва, на кшталт “мазні” Софії Морозюк поширений спосіб легалізації коштів отриманих злочинним шляхом. У випадку Гринкевичів – украдених на контрактах Міністерства оборони. Нагадуємо, мова йде про суму в районі 40 мільйонів доларів США.

Враховуючи факти, оприлюднені ДБР стосовно фабули кримінального провадження у справі Гринкевичів, зокрема, що ні одна із компаній які приймали участь у тендерах ніколи раніше не займались пошиттям одягу, ймовірно що Гринкевичі з самого початку не збирались поставляти одяг для МО, а просто привласнити кошти. Звісно, мало бути також розуміння, що після такого “кидка” їм прийдеться покинути Україну. По інформації джерел близьких до сім’ї Гринкевичів, вони збирались виїзджати до Європи.

Варто відзначити, що європейці досить прискіпливо відносяться до джерел, з яких були отримані капітали, тим паче мільйонні. Пройти комплаєнс та легалізувати вкрадені у Міноборони кошти Гринкевичі розраховували через “мазню” Софії.

Сама Морозюк не коментує ситуацію, більше того закрила доступ до свого аккаунта в Instagram. Чи усвідомлювала Софія ситуацію, думаємо що так. Адже в своїх інтерв’ю вона підтверджує, що її кар’єра та достаток стартанули після повномасштабного вторгнення (після заключення Гринкевичами контрактів з МО). Також, за її словами, вона малює по картині в день, а усвідомлюючи цінність таких абстракцій назвала свою першу персональну виставку “Мазня”.

Після суспільного резонансу виставку “Мазня” уже закрили. Тож наразі прийшла черга надати правову кваліфікацію діям Софії Морозюк правоохоронним органам.

360ua.news

              

 

 

Расследования