28.05.2016 | Криминал

Генпрокуратура подозревает соратника Саакашвили в завладении и растрате почти 34 миллионов гривен

Генпрокуратура подозревает соратника Саакашвили в завладении и растрате почти 34 миллионов гривен

Позаштатного радника голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі Теймураза Нішніанідзе підозрюють у заволодінні і розтраті майже 34 мільйонів гривень. Це випливає з ухвали Печерського районного суду Києва, копія якої є в розпорядженні журналістів програми «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший»

Відповідно до матеріалів слідства, 20 березня 2016 року Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000766. «Встановлено, що у період з серпня 2015 по лютий 2016 року Теймураз Нішніанідзе вчинив розтрату грошових коштів Благодійного фонду «На благо Одеси» на загальну суму близько 14 000 000 гривень», – йдеться у матеріалах суду.

Крім того, слідчі підозрюють, що перебуваючи на посаді генконсула Генерального консульства Грузії в Одесі у 2011–2013 роках Теймураз Нішніанідзе подав фіктивні документи про нібито придбання надкоштовних речей відомих брендів, серед яких Louis Vuitton, Prada, Tornabuoni, Helen Marlen. Таким чином, як вважають слідчі, Нішніанідзе «заволодів державними коштами у сумі 19 783 660 гривень, які виділялися на відшкодування податку на додану вартість».

У редакції «Схем» також є копії чеків, які начебто Теймураз Нішніанідзе подавав у відповідні податкові органи та держказначейство.

 

26 травня слідчі Генеральної прокуратури спільно з працівниками Служби безпеки України провели обшуки у службових і житлових приміщеннях Теймураза Нішніанідзе в Одесі.

«За результатами проведених обшуків вилучено чорнову документацію, яка свідчить про ймовірне вчинення незаконних фінансових операцій», – заявили у Генпрокуратурі.

Редакція звернулась по коментар до Теймураза Нішніанідзе.

Сам голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі вважає обшуки «політичною провокацією».

antikor.com.ua

Расследования