27.05.2016 | Бизнес

Б/у авто из Европы теперь можно продавать и покупать через официальных автодилеров

Б/у авто из Европы теперь можно продавать и покупать через официальных автодилеров

Закон «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины о стимулировании бывших в употреблении товаров» подписал Президент

Тепер автодилери можуть офiцiйно торгувати користованими автомобiлями через свої мережi й через систему трейд-iн -- обмiн старого автомобiля з доплатою на новий, пише газета "Експрес".

"Якщо людина хотiла продати свiй автомобiль, то в неї було декiлька шляхiв, -- розповiв Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоцiацiї автомобiльних iмпортерiв та дилерiв. -- Можна було самому йти на базар, можна було продати через перекупника, знайти покупця через iнтернет. Цi способи, як вiдомо, мають масу ризикiв. Звичайно ж, цi продажi вiдбувалися без усiляких податкiв. Так, зверталися i в автосалони. Але, за тодi чинним законодавством, якщо, наприклад, ви оцiнили свiй автомобiль у 10 тисяч доларiв i автосалон його викуповував або брав його на комiсiю, то з цiєї суми вiн зобов’язаний був сплатити 20% ПДВ -- 2 тисячi доларiв. Тож, щоби мати хоч якийсь зиск, автосалон таку автiвку мiг продати щонайменше за 12,5 тисячi. Тобто 10 -- власниковi, 2 -- державi ПДВ, 500 -- собi за передпродажну пiдготовку. Це щоби хоч щось заробити. Тому автосалони з клiєнтами, якi хотiли продати користованi автомобiлi, працювали також по-чорному. За цими схемами держбюджет за рiк втрачав мiльярд гривень".

За словами експерта, тепер у разi продажу автомобiля через автосалон ПДВ сплачується тепер не з вартостi машини, а iз суми, заробленої салоном. Автосалон викуповує у власника автiвку за домовлену суму та продає зi своєю нацiнкою або бере машину пiд реалiзацiю. "Продавець автiвки має змогу пройтися по салонах i вибрати оптимальну для себе цiну, за якою хоче продати машину. Салони конкурують, тож можна вибрати той, де запропонують вигiднiшу цiну. Автомобiль проходить передпродажну пiдготовку на предмет виявлення всiляких недолiкiв. Сюди входить i перевiрка бiографiї авто. Тобто за його юридичну чистоту вiдповiдає салон. Тож покупець не ризикує купити автомобiль, який був крадений, пiд заставою тощо.

Адже мiж покупцем i дилером є цивiльно-правовi вiдносини. Покупець має право висунути претензiї. А якi претензiї висунеш перекупнику на базарi?", -- каже Олег Назаренко і додає, що тепер цiна для покупцiв повинна знизитися завдяки конкуренцiї.
expres.ua

Расследования