27.05.2016 | Бизнес

Министерство образования продолжает лоббировать интересы изданий, связанных с одиозным регионалом Дмитрием Табачником

Министерство образования продолжает лоббировать интересы изданий, связанных с одиозным регионалом Дмитрием Табачником

80% государственных заказов на учебники много лет подряд делят 4 фирмы: "Освита", "Генеза", Сиция" и "Издательство "Светоч". Несмотря на то, что таких издательств в Украине более 30

Днями, в інтерв'ю одному з українських кореспондентів,  в. о. директора Інституту модернізації змісту освіти Юрій Завалевський однозначно заявив про те, що видавництва, пов’язані з одіозним екс-міністром Дмитром Табачником, такі як ВД "Освіта" , "Генеза", "Сиція" та  ТОВ "Видавництво "Світоч" в Державній програмі з закупівлі шкільних підручників, цього року приймати участь не будуть!

Нагадуємо, що минулого року (2015-2016 навчальний рік) зазначені видавництва не виконали в повному обсязі, покладені на себе зобов’язання з друку та постачання книжок до українських шкіл. Протримали на своїх рахунках близька 8 млн.  грн. державних коштів та освідомивши не можливість вчасного виконання Держзамовлення, повернули ці кошти до Держбюджету. Через це, українські школярі навчалися цього року без необхідних підручників. 

Підкреслюємо, що згідно із повідомленнями і ЗМІ, ВД "Освіта" , "Генеза", "Сиція" та ТОВ "Видавництво "Світоч" багато років поспіль стабільно "відгризиють" 80 відсотків від Державних замовлень на видання та постачання шкільних підручників до загально-освітніх навчальних закладів! І це не зважаючи на те, що в Україні працює близька трьох десятків  інших - потужних та якісних видавничих підприємств, які спеціалізуються на видавництві шкільних підручників! 

І тим не менше, левову частку державних коштів отримують партнери Табачники. Навіть після революції гідності ситуація не змінилася! І не зважаючи на кризові умови, в які вже не вперше потрапили українські школярі, які закінчують цей навчальний рік за новою програмою, але без нових підручників, покровителі з Міносвіти продовжують захищати своїх протеже!

Зазначені видавництва вже сплатили за утримування державних коштів, нараховану згідно із статтею 5 "Основних положень досудового врегулювання господарського спору" та статтею 6 "Порядку пред'явлення претензії Господарського процесуального кодексу України" пеню в загальному розмірі 231 890,98 грн. Тим самим, вони визнали факт порушення ними процедури держзамовлення.

Тож, згідно із постановою Кабінету міністрів України від 11 березня 2009 року №181, пов’язаних з Табачником видавництвам до наступних процедур, пов’язаних із державними закупівлями допуск ЗАБОРОНЕНО!

Єдине, що може змінити ситуацію, це внесення правок до Постанови Кабінету міністрів, які дозволять табачниківським структурам, вчергове підгодуватися  та зірвати ще одне держзамовлення та ще один навчальний рік для українських школярів!

І поки, в.о. директора Інституту модернізації змісту освіти Юрій Завалевський розповідає про те, що видавництва — порушники програми держзакупівлі шкільних підручників  - "Генеза", ВД "Освіта", Сиція" та "Світоч",  передадуть авторські права іншим видавцям, чиновники Міносвіти вже почали лобіювати проект постанови Кабміну, який внесе зміни до постанови №181 та відкриє черговий доступ табачниківським структурам до державних коштів! Виходить і оновлене після Майдану, Міносвіти прагне зберегти монополію табачниківським структурам на ринку шкільних підручників.

Згідно із запропонованими чиновниками Міносвіти, на чолі із новим міністром Гриневич корективами до Постанови: видавництва які не виконали, або частково не виконали державне замовлення матимуть право приймати участь в нових конкурсах.

Крім того, пропонується внести правку про те, що в конкурсах на виконання держзамовлення зможуть приймати участь і новостворені структури (раніше йшлося про видавництва, що працюють на ринку не менше ніж два роки). Тобто, покровителі видавництв-порушників надають можливість відхопити держзамовлення структурам, нашвидкуруч зареєстрованим колегами Табачника (в разі, якщо їх основним видавництвам не вдасться відхопити державні кошти)!

В пояснювальній записці, яку  разом із проектом нової постанови, згідно перевірених джерел, вже передали на розгляд до Кабінету міністрів чиновники Міносвіти, йдеться про те, що корективи вносяться на користь українських школярів, вчителів та авторів підручників. Насправді Міносвіти лобіює інтереси - ВИДАВНИЦТВ, пов’язаних зТабачником з абсолютно з інших, набагато "шкурніших" міркувань!

В. о. директора Інституту модернізації змісту освіти Юрій Завалевський нагло бреше журналістам, прикриваючи спини своїх керівників, які сподіватися протягнути видавництва - порушники Держпрограми в новий грошовий тур. Тим самим він та міністр Гриневич ставлять під загрозу успішність програми забезпечення школярів новими підручниками до нового навчального року.

Але ми віримо в справедливість та закон.  Ми щиро сподіваємось, що жоден з урядовців не підтримає таку бахвальську інновацію, направлену виключно на порятунок бізнесу Табачника та його підопічних!

Тому, Львівська обласна історико-просвітницька правозахисна організація "Меморіал" імені В.Стуса звернулась до керівників Українського Уряду та вимагає припинити свавілля, направлене на збереження монополії на ринку шкільних підручників за структурами, пов’язаними з екс-міністром освіти, українофобом Дмитром Табачником.

Крім того, Львівська обласна історико-просвітницька правозахисна організація "Меморіал" імені В.Стуса, звертає увагу Міністра освіти та науки України на те, що Згідно із  З А К О Н   У К Р А Ї Н И  " Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Статті 9. "Оприлюднення проектів регуляторних актів з метою одержання зауважень і пропозицій" частини 7 -  Строк, протягом  якого  від  фізичних  та юридичних осіб,  їх об'єднань приймаються  зауваження  та  пропозиції,  встановлюється розробником  проекту  регуляторного акта і не може бути меншим ніж один місяць та більшим ніж три місяці з дня  оприлюднення  проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу. Виходячи з цієї норми, розробник проекту Постанови – Міністерство освіти України мало викласти зазначений документ на свій Інтернет ресурс для ознайомлення громадськості та для отримання зауважень та пропозицій громадськості.

Але, на сайті Міністерства освіти його не має. А це означає, що зазначена Постанова, навіть якщо вона і зацікавить урядовців, буде прийнята в незаконний спосіб! 

 

 

Расследования