26.05.2016 | Бизнес

Компанию с долгом 3,6 миллиарда гривен перед "Дельта банком" хотят ликвидировать

Компанию с долгом 3,6 миллиарда гривен перед "Дельта банком" хотят ликвидировать

Фонд гарантирования вкладов в официальном заявлении сообщил, что заемщик "Дельта банка" ООО "Днепрометалсервисгруп" пытается уклониться от выполнения своих обязательств без удовлетворения требований "Дельта банка" как кредитора

«У цьому випадку мова йде про 3,64 млрд грн, які уповноважена особа Фонду гарантування вкладів на ліквідацію «Дельта Банку» намагається стягнути з боржника. Боротьба йде за кошти, які могли б і повинні бути використані для задоволення вимог кредиторів неплатоспроможного банку.

Втіленню схеми ухиляння від виконання своїх зобов’язань перед банком-кредитором можуть сприяти дії районної ДПІ столиці та державного реєстратора.

Так, 11.02.2016 державним реєстратором до ЄДРПОУ внесено запис про припинення ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» (на підставі постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 31.08.2015 р. у справі №826/15145/15 про задоволення позовної заяви ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС м. Києва про припинення юридичної особи товариства).

Оскільки справу було розглянуто без участі і навіть повідомлення банку, АТ «Дельта Банк» вказану постанову суду оскаржило. Утім, апеляцію залишили без задоволення. При цьому в судовому засіданні взяв участь представник ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС м. Києва, який знаючи, що ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» не повернуло кошти державі в особі Національного банку України, заперечив проти апеляційної скарги.

Нині уповноважена особа ФГВФО на ліквідацію АТ «Дельта Банк» вимагає у судовому порядку визнати незаконним та скасувати запис в ЄДРПОУ про припинення юридичної особи ТОВ «Дніпрометалсервісгруп». Чергове судове засідання у цій справі (№826/3459/16) відбудеться 24 травня об 11:55 в Окружному адміністративному суді м. Києва.

Усе розпочалось після того, як у травні-червні 2015 року банк подав позовні заяви до ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» і його поручителів про стягнення заборгованості за кредитними договорами (судові справи №910/16796/15, №910/22288/15, №910/22289/15, №910/16791/15, №910/16784/15).

Уже у липні 2015 року ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС м. Києва до суду подано позов про припинення юридичної особи товариства. Позовні вимоги позивач обґрунтовує лише відсутностю відповідача за юридичною адресою та повідомленням про це державного реєстратора. Інших доказів в постанові суду не вказано.

Як результат – у вересні 2015-го у бюлетені державної реєстрації опубліковано оголошення про припинення юрособи ТОВ «Дніпрометалсервісгруп». АТ «Дельта Банк» подало заяву як кредитор ТОВ «Дніпрометалсервісгруп», однак його вимоги не були розглянуті та задоволені.

02 лютого 2016 року Господарський суд м. Києва виніс ухвалу (справа №910/1516/16) про повернення заяви щодо порушення справи про банкрутство ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» без розгляду в зв’язку з невиконанням ліквідатором боржника приписів ст.ст. 110-112 ЦК України. Вимоги суду щодо усунення зазначених недоліків ліквідатор товариства Олександр Миколайович Янчук не виконав. Натомість вчинив дії щодо реєстрації припинення товариства.

Як вдалося встановити, уже 11 лютого 2016 року державний реєстратор Олена Миколаївна Скоріна в м. Ірпінь Київської області, на підставі заяви представника ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» за довіреністю, здійснила реєстрацію припинення юридичної особи шляхом внесення в ЄДРПОУ запису за № 10711390028033849.

Заява про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації має фразу: «Письмово зазначаю, що мною вчинені всі передбачені законодавством дії стосовно порядку припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, включаючи завершення розрахунків з кредиторами, та підтверджую це своїм особистим підписом». Але у спеціально відведеному полі бланку заяви напроти слів «Голова ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи в результаті ліквідації» – підпис ліквідатора Олександра Янчука та печатка відсутні. Заява підписана представником за довіреністю.

За вищевказаними фактами у березні 2016 року до Печерського управління поліції ГУ НП в м. Києві була направлена заява про вчинення кримінального правопорушення. За результатами її розгляду відкрито кримінальне провадження.

Наразі триває досудове розслідування», - констатується в офіційній заяві Фонду гарантування.

Довідка Finbalance

Про судову війну між ліквідатором "Дельта Банку" та компанією "Дніпрометалсервісгруп" Finbalance писав ще в січні.

Так, 23.12.2015 Господарський суд м. Києва повернув без розгляду позовну заяву «Дельта Банку» до ліквідатора ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» (у стані припинення з вересня) щодо зобов`язання включити як визнані кредиторські вимоги на 3,64 млрд грн до проміжного ліквідаційного балансу підприємства.

Як вказувалося в судовій ухвалі, ПАТ "Дельта Банк" не долучив до позовної заяви жодних доказів (первинних документів), що підтверджують надання кредитних коштів для ТОВ "Дніпрометалсервісгруп" за кредитними договорами від 21.03.2011 та 19.03.2013, а також наявність заборгованості за ними.

При цьому в листопаді Госпсуд м. Києва передав за підслідністю до Госпсуду Дніпропетровської області іншу справу за позовом «Дельта Банку» до ТОВ "Дніпрометалсервісгруп" про звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором від 23.09.2011 в рахунок погашення боргу на 129,5 млн євро. Таке рішення суд ухвалив, з огляду на місцерозташування предмету іпотеки: м. Дніпропетровськ, вул. Бригадна, 11, приміщення 70 (до речі, площею лише 587,0 кв.м).

З цих же міркувань, в жовтні Госпсуд м. Києва передав до Госпсуду Дніпропетровської області ще одну справу за позовом «Дельта Банку» до "Дніпрометалсервісгруп" про стягнення 135,2 млн євро шляхом звернення стягнення за іпотечним договором від 19.03.2013 року та визнання права власності на предмет іпотеки, що належить ТОВ "Дніпрометалсервісгруп". Йдеться про кілька паркувальних місць, які розташовані за вказаною вище адресою.

Додамо, що 11.05.2015 було відкрите кримінальне провадження №12015100060003249, досудове слідство по якому здійснював слідчий відділ Печерського райуправління Головного управління МВС в м. Києві, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу («Службове підроблення»).

03.06.2015 Печерський райсуд м. Києва надав дозвіл слідчому на тимчасовий доступ і вилучення документів кредитної справи ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» по договору кредитної лінії від 19.03.2013, яка була відкрита «Дельта Банком», а в 2014 році надана банком як забезпечення по кредиту рефінансування, залученого в Нацбанку.

Як зазначалося в матеріалах справи, керівництво ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» запевняло, що не давало згоди про залучення банком рефінансування під кредитний договір від 21.03.2011, а відповідні підписані документи, як стверджувалося, є підробленими. Крім того, підприємство нібито хотіло замістити зобов`язання по кредиту через погашення вкладниками депозиту, у чому Дельта Банк товариству відмовив. Як припускалося, щоб мати отримати позику в НБУ.

«Відповідно до інформації в електронних реєстрах НБУ кредит ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» має оцінку в 2 млрд. грн. Однак в дійсності це майно коштує в декілька разів менше. Така завищена оцінка була надана банком, з метою ухилитись від формування резервів під даний кредитний портфель, а також під такий дорогий актив легко було отримати рефінансування», - констатувалося в матеріалах справи.

Серед кінцевих власників ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» (зокрема, через ТОВ «НВО «Екотех», яке, до слова, було іпотекодавецем згідно з іпотечним договором від 18.03.2013) значився Сергій Ганзелинський та Олександр Дементієнко. За даними ЗМІ, Сергій Ганзелинський колись був директором з продажів «Інтерпайпу». Олександр Дементієнко – колишній молодший партнер В. Пінчука по тому ж «Інтерпайпу». Мав бізнес не лише в Україні, але й у т.ч. в Росії.

Як писав уже Finbalance, в 2014 році за період керівництва Нацбанком Ігоря Соркіна (до 24 лютого) «Дельта Банк» отримав від НБУ під заставу держоблігацій по операціям РЕПО 1,42 млрд грн.

У період керівництва в НБУ Степана Кубіва (з 24 лютого до 20 червня 2014 року) – 4,15 млрд грн кредитів для збереження ліквідності під заставу майнових прав по кредитним договорам. Крім того, «Дельта Банк» під заставу держоблігацій по операціям РЕПО одержав ще 786 млн грн, а на тендерах під заставу держоблігацій, облігацій ДІУ та облігацій підприємств з гарантією Кабміну – 2,6 млрд грн.

У період керівництва в НБУ Валерії Гонтаревої (з 20 червня 2014 року) «Дельта Банк» отримав від Нацбанку стабкредит на 960 млн грн (такі позики видаються як мінімум на два роки), а також 1 млрд грн – під заставу держоблігацій на тендерах.

За даними НБУ, в 2015 році "Дельта Банк" рефінансування на строк більше 30 днів не отримував.

На початку липня 2015 року на запит Finbalance прес-служба Нацбанку повідомила, що із 9,3 млрд грн загальної суми заборгованості «Дельта Банку» перед НБУ станом на 01 березня 5,2 млрд грн – це були стабілізаційні кредити терміном на два роки, а 4,1 млрд грн - короткострокові кредити для підтримки ліквідності на строк до одного року. При цьому в прес-службі НБУ запевняли, що «кредити рефінансування надаються під прийнятне забезпечення відповідно до умов законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку».

За даними Фонду гарантування, на 01 травня вкладникам «Дельта Банку» було виплачено 15,47 млрд грн., або 96,4% гарантованої суми. Як відомо, виплати здійснюються, передусім, за емісійні кошти НБУ, який надає кредити Фонду гарантування вкладів та монетизовує держоблігації, випущені Мінфіном для підтримки Фонду. Упродовж минулого року активізація виплат вкладникам «Дельта Банку» збігалася з періодами посилення курсових коливань на валютному ринку.

finbalance.com.ua

Расследования