25.05.2016 | Бизнес

Скандальная лондонская «прокладка» через суд лезет на тендер «Укргазвидобычи» на 290 миллионов

Скандальная лондонская «прокладка» через суд лезет на тендер «Укргазвидобычи» на 290 миллионов

Лондонська компанія «Moston Properties Limited» добивається виключення її з реєстру недобросовісних учасників «Укргазвидобування» і визнання неправомірними дій держкомпанії щодо недопуску її до тендеру вартістю понад 289 млн грн

Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 12 травня.

1 вересня 2015 року «Укргазвидобування» оголосило редукціон з придбання підіймального та вантажного устаткування, призначене для освоєння та функціонування свердловин (чотири лоти). Строк поставки товару і виконання робіт – перше півріччя 2016 року, пишуть nashigroshi.org

25 вересня пройшов перший етап розкриття пропозицій, 12 жовтня – другий. У підсумку «Укргазвидобування» акцептувало пропозиції мінського СЗАТ «Фідмаш» на суму $6,01 млн і німецької компанії KATT GmbH на суму 6,56 млн євро.

30 грудня 2015 року «Укргазвидобування» опублікувало звіт про цю закупівлю, де цим же числом визначено дату укладення договорів з переможцями.

У ході торгів пропозиції трьох учасників були відхилені. При цьому «Moston Properties Limited» було віднесено до реєстру недобросовісних учасників (до другого етапу компанія вже не була допущена).

«Moston Properties Limited» у листопаді оскаржив дії «Укргазвидобування». 28 січня цього року Госпсуд м. Києва визнав неправомірним недопущення «Moston Properties Limited» до участі у другому етапі розкриття пропозицій; визнав неправомірним включення компанії до реєстру недобросовісних учасників; визнав неправомірними акцепт «Укргазвидобуванням» пропозицій «Фідмашу» і KATT GmbH.

Суд виходив з того, що комітет конкурсних торгів 12 жовтня включив Moston Properties Limited до реєстру недобросовісних учасників, керуючись Порядком закупівель товарів, робіт та послуг ПАТ «Укргазвидобування», затвердженого наказом від 28.09.2015 №329, через порушення компанією обов’язків по договору, укладеному у травні 2015 року. Суд встановив, що дія вказаного Порядку не поширюється на закупівлю товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 1 млн грн.

Крім того, суд вказує, що «Moston Properties Limited» було включено до реєстру недобросовісних учасників лише 12 жовтня, разом з тим «факт такого включення вже використовувався» «Укргазвидобуванням» в день першого етапу розкриття пропозицій 25 вересня.

«Укргазвидобування» подало апеляційну скаргу на рішення Госпсуду м. Києва. 30 березня до справи у якості третьої особи було залучено компанію КАТТ GmbH. При цьому апеляційне провадження у справі було зупинено для перекладу матеріалів справи на німецьку і ознайомлення з ними КАТТ GmbH. Відтак розгляд справи відкладено до 5 жовтня цього року.

«Moston Properties Limited» звернулося до Вищого госпсуду з вимогою передати справу в апеляційну інстанцію для розгляду. Проте ВГСУ відмовив, зазначивши, що КАТТ GmbH є повноправним учасником судового процесу і має право на отримання документів і ознайомлення з ними.

Зауважимо, що 7 квітня Госпсуд м. Києва заборонив «Укргазвидобуванню» і «Фідмашу» виконувати договір поставки за позовом «Moston Properties Limited», яке вимагає визнат недійсним договір держкомпанії і виробника обладнання, що переміг у тендері.

Нагадаємо, 29 травня 2015 року «Укргазвидобування» закупило в Moston Properties Limited колтюбінговий комплекс вартістю $5,8 млн. Телепрограма «Наші гроші» повідомляла, що за це обладнання 2013 року випуску держкомпанія переплатила у 2-3 рази. Крім того, така установка потребує додаткові витрати на переміщення, оскільки вона не на шасі (поставлена установка призначена для використання на морських платформах). Після зміни керівництва «Укргазвидобування» у червні 2015-го контракт був оплачений тільки наполовину. Наразі «Moston Properties» намагається відсудити решту суми, звернувшись до Лондонського комерційного міжнародного арбітражного суду.

Інтереси «Moston Properties» представляє юрист Артем Сідєльніков, пов’язаний з одеським бізнесменом Ігорем Учителем, екс-депутатом Одеської облради від Партії регіонів. Засновником «Moston Properties Limited» значиться лондонська компанія «Cavendish Trustees Limited».

Як встановила «Ліга.net», Учитель з листопада 2015­го веде бізнес зі структурою екс­нардепа від «Народного фронту» та близького соратника Арсенія Яценюка Миколи Мартиненка. Через свою фірму «Юг­Газ» Учитель закуповує газ в австрійської «Antra Gmbh», яку пов’язують з Мартиненком.

politrada.com

Расследования