25.05.2016 | Бизнес

Куда пропадает имущество обанкротившихся банков?

Куда пропадает имущество обанкротившихся банков?

Усі ми звикли, що Банк це важлива фінансова установа з красивими дорогими будівлями та ремонтами, привітними співробітниками, які так прагнуть нам допомогти розмістити кошти на депозиті або надати кредит, звісно під заставу вашого майна

Чому ж тоді коли у Банка виникають проблеми із платоспроможністю, чи взагалі коли Банк визнають Банкрутом, клієнти роками на можуть отримати свої заощадження?!

Давайте спробуємо розібратись куди зникає майно Банка-банкрута, яке, наприклад, ПАТ «БАНК ФОРУМ» отримав у заставу за виданими кредитами, за якими кредитори, перестали виконувати зобов’язання.

Так, протягом 2016 року ліквідатором Банку було  організовано торги з продажу майнових прав за кредитними договорами юридичних та фізичних осіб, що припинили виконувати зобов’язання перед Банком. Залишок заборгованості по таким договорам складав майже 1 млрд.грн. При цьому, оціночна вартість кредитів, за проведеною у 2015 році оцінкою становить лише 164 млн.грн., а ціна реалізації – УВАГА ,- 149 млн.грн.

Привертає увагу той факт, що одним з покупців визначено ТОВ «ФК «АВІАСТАР», до речі, фінансова компанія контролюється Наталією Соловйовою – Директором Департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом, за результатами згаданих «торгів» ТОВ «ФК «АВІАСТАР» за 23 млн.грн. придбало майнові права за кредитними договорами, залишок заборгованості за якими становить понад 400 млн. грн. Так, наприклад, квартири у 120 кв.м. у будинку 15а по вул.Туманяна в м.Києві були придбані в середньому по 1,5 млн.грн., що за теперішнім курсом становить 500$ США за квадрантий метр, - непогано!?

Придбання майнових прав за такою схемою дозволило фінансовій компанії отримати право власності на об’єкти застави з великим дисконтом, які в подальшому реалізовуються за ринковими цінами, а учасники оборудки отримують надприбутки, а пересічні громадяни, які довірили банку усі свої заощадження, змушені роками вибивати свої кровно зароблені копійки.

При цьому Банк фактично, а відповідно і ФГВФО, що Соловйова, яку держава уповноважила на захист інтересів вкладників, шляхом такого «врегулювання», самим нахабним чином їх розводить, вибачте, як «Лохів», кошів немає,- вот і усе.

ОЛЕГ БОЙКО, antikor.com.ua

Расследования