04.04.2016 | Бизнес

Схемы хищений в больницах на примере районной больницы г. Сквира Киевской области

Схемы хищений в больницах на примере районной больницы г. Сквира Киевской области

Общественные активисты выявили злоупотреблений на 747 тысяч гривен

Медицина є однією з найкорумпованіших галузей  в Україні, і найгучніші корупційні справи були пов’язані саме зі зловживаннями в медичній галузі. У змістовному аналітичному звіті, підготовленому ГО «Центр протидії корупції», можемо побачити основні корупційні схеми в медицині та колосальні суми коштів, які втрачає держава (кошти платників податків) внаслідок системної політичної корупції чиновників Міністерства охорони здоров’я та профільних відомств.

Але є помилковою думка про те, що на місцевому рівні медична галузь є менш корумпованою, відповідно, і рівень розкрадань та зловживань, мовляв,  є мізерний. Розповсюдження саме такої думки вигідне керівництву районних та обласних лікувальних закладів, адже на місцевому рівні (в районних центрах та селищах) зазвичай відсутній громадський контроль за витрачанням коштів місцевого бюджету, а місцеві депутати, які регулярно заслуховують звіт головного лікаря якоїсь районної лікарні, як правило, є звичайними статистами, що просто не мають бажання зануритись у  проблематику цієї галузі.

 

Протягом трьох останніх років наша команда крок за кроком вивчала діяльність Сквирської районної лікарні Київської області. Частину інформації керівництво цього закладу приховувало та не надавало, посилаючись традиційно на «конфіденційність». Саме завдячуючи зверненню нашої команди, у 2015 році було проведено комплексну перевірку Державною фінансовою інспекцією фінансово-господарської діяльності Сквирської районної лікарні, під час якої підтвердились виявлені нами зловживання та корупційні діяння посадових осіб цього закладу. Ці порушення є типовими для більшості районних та обласних лікувальних закладів України.

ШТАТНИЙ РОЗПИС

Як і передбачалось, основні зловживання та порушення були виявлені Держфінінспекцією Київської області по напрямку формування штатних розписів, сумісництва посад і нарахування заробітної платні, надбавок, премій.

Сквира лікарня 2

При формуванні цього документу було закладено значну кількість посад, які стали вакантними, адже насправді не є актуальними і потрібними. Так, наприклад, декілька працівників передбачено штатним розписом для обслуговування котельні (в тому числі, начальник котельні).

Сквира лікарня 3

Проте котельня передана в оренду приватній фірмі  та обслуговується працівниками цієї фірми, і відповідно, стає незрозумілим доцільність дублювання посад. Аналогічна ситуація з іншими підрозділами та відділеннями Сквирської районної лікарні, де є також вакантні посади. Загальновідомий факт, що необґрунтовано завищений штатний розпис дає можливість мати «роздутий» фонд заробітної плати, який у подальшому використовують для надмірного преміювання окремих працівників та інших зловживань з оплатою праці.

Зокрема, було виявлено, що за період з 01.01.2008 по 01.05.2015 р. незаконно виплачено:

  • 34 260.00 грн.  за сумісництво завідуючому господарством Майок Е.А.
  • 71 053.88 грн. надбавки за складність та напруженість роботи заступнику головного лікаря з економічних питань Мончук О.І. ;
  • 51 368.41 грн. за сумісництво, надбавки за шкідливі умови праці завідуючій пральнею Поступаленко В.В.;
  • 52 422.24 грн. за складність та напруженість роботи заступнику головного лікаря з медичної роботи Степанченку А.В.
  • 226 744.02 грн. на оплату праці та відряджень лікарям-інтернам, які проходили інтернатуру на базі інших закладів охорони здоров’я. т.ч. виплачено 22 401.58 гривень інтерну Ковальчук М.В. ( дочці головного лікаря).
  • 42 927.70 грн. за період з 01.01.2013 по 01.08.2014 року зайво виплачена заробітна плата двом  лікарям іншого медичного закладу.

КОТЕЛЬНЯ

До 2012 року Сквирська районна лікарня опалювалась власною котельнею, яку в 2008 році реконструювали за бюджетні кошти в розмірі 300 тисяч гривень, про що йдеться в листі № 0199 від 03.09.2015 року за підписом головного лікаря Ковальчука В.М.

Сквира лікарня 4

Але дивує інше, в 2008 році на сесії Сквирської міської ради В.М. Ковальчук озвучував зовсім інші цифри, які оплатили платники податків Сквирського району за реконструкцію котельні, де зазначено суму 860 тисяч гривень, плюс проектна документація яка коштувала 72 тисячі гривень.

Сквира лікарня 5

Тобто, в цілому на реконструкцію котельні було витрачено 932 000 гривень – колосальна сума коштів для 2008 року. І після цього з якогось дива Сквирська районна рада надала дозвіл на укладення Сквирською ЦРЛ договору оренди частини приміщення котельні, а ЦРЛ уклала договір на придбання теплової енергії у приватної фірми (доказ в акті ДФС, стор. 38).

В подальшому районна рада регулярно приймає рішення та надає дозвіл на продовження оренди частини приміщення котельні.

Сквира лікарня 6

При цьому вже стільки років ведеться умовний облік теплової енергії шляхом внесення даних в зошит, який навіть не прошитий та не пронумерований. (Активісти побачили це при відвідуванні лікарні та спілкуванні з начальством).

Виявлений нами пристрій, з якого нібито зчитують дані щодо витрат теплової енергії, не був опломбований, сертифікації лічильника теж немає.

Сквира лікарня 7

Сквира лікарня 8

Варто зазначити, що економічне обґрунтування  доцільності передачі в оренду котельні відсутнє.

Вартість 1 Гкалорії теплової енергії, за розрахунками фірми-постачальника послуги, в 2015 році становила 928.00 грн.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Таким чином, після колосальних витрат на модернізацію котельні (як зазначалося, з метою економії бюджетних коштів та переведення на альтернативне паливо) за рахунок платників податків, ті ж самі платники податків щороку тепер платять гроші за опалення лікарні приватній фірмі, якій «кмітливі» керівники району та місцеві депутати передали в оренду приміщення котельні (доказ в акті ДФС, стор. 38).

       2013 рік -1 135 500.00 грн;

       2014 рік-1 179 406.00 грн.

       2015 рік-1 663 904.00 грн.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ КОРПУС СКВИРСЬКОЇ ЦРЛ

Витрачені чималі бюджетні кошти для облаштування комфортного перебування на роботі адміністративного персоналу (9 бухгалтерів на 449 працівники ЦРЛ). У цьому корпусі кабінети є навіть у водіїв!

Два поверхи лікарні обігріваються від котельні. Частина приміщень взагалі незадіяна (кабінети, що обігріваються – пустують). Раніше адмінперсонал лікарні розміщувався частково у поліклінічному корпусі, частково у одноповерховому приміщенні, яке на даний час не використовується. На той час лікарня мала майже 717 працівників,  і кабінетів було вдосталь.

Сквира лікарня 10

 В даному випадку спостерігаємо нераціональне використання приміщень адміністративної будівлі, та відповідно коштів на обігрів кабінетів.

ПРАЛЬНЯ

Сквирська районна лікарня має пральню (як і більшість районних лікарень в Україні). Основне завдання цього підрозділу (що зрозуміло з назви) – прання використаної постільної білизни, яка надходить з відділень районної лікарні. Саме для цього в штатному розписі передбачена заробітна платня для 6 працівників.

Сквира лікарня 11

Але протягом останніх років у всі відділення лікарні (крім хірургічного) було придбано пральні машинки, де сестри-господарки цих відділень перуть білизну, виконуючи фактично роботу працівників пральні.

Сквира лікарня 12

Логічно було б після цього зекономити на скороченні кількох працівників пральні, а кошти, що вивільнилися,  спрямувати на інші потреби ЦРЛ. Проте головний лікар Сквирської ЦРЛ приймає інше рішення: він не зменшує штат, а надає кілька окладів завідуючій пральнею, яка тепер суміщає посади. Тобто, для пересічних громадян відбулось начебто скорочення (адже тепер працює не 6, а 2 людини), а в дійсності відбулась реалізація типової корупційної схеми з привласнення бюджетних коштів.  Державною фінансовою інспекцією при перевірці встановлено  що за період з 01.01.2010 по 01.05.2015  керівниця пральні незаконно отримала кошти за сумісництво (підтверджено актом інспекції, стор. 25).

ГУРТОЖИТОК СКВИРСЬКОЇ ЦРЛ

Частину неврологічного відділення лікарні переобладнали під гуртожиток для молодих спеціалістів. Задум був гарний – молоді спеціалісти з інших міст після проходження інтернатури залишаються працювати в Сквирські районній лікарні, а стимулом є надання місця в гуртожитку. Але насправді кадрова політика головного лікаря не спрацювала. Так, у період з 2012 по 2015 роки в Сквирській районній лікарні проходив інтернатуру 31 інтерн, а залишилось працювати 17 спеціалістів, як показав головний лікар на звіті у районній раді в 2015.

Сквира лікарня 14

У 2014 році районна рада прийняла рішення про звільнення мешканців гуртожитку від оплати за проживання. Таким чином, більшість комунальних послуг лікарями не сплачується та лягає на плечі платників податків.

СТВОРЕННЯ ПСИХО-НАРКОЛОГІЧНОГО ВІДДІЛЕННЯ

При Сквирській районній лікарні було створено психо-наркологічне відділення. В 2008 році голова Сквирської районної ради В.В.Титарчук видав розпорядження №4 про перепрофілювання інфекційного відділення в психо-наркологічне відділення. Станом на сьогодні тут функціонує 15 ліжок для хворих, а штат відділення налічує 13.75 ставок.

Сквира лікарня 15

Сквира лікарня 16

Проте з’ясувалось, що в архіві Сквирського району під цим номером зберігається інший документ, а саме – Розпорядження про присвоєння чергового рангу службовця органів місцевого самоврядування. Відповідно, першим стоїть питання взагалі законності створення такого відділення при Сквирській районній лікарні!

Сквира лікарня 17

Варто зазначити, що в Статуті Сквирської районної лікарні відсутні будь-які згадки про існування психо-наркологічного відділення.

При цьому, на функціонування цього підрозділу з моменту його створення було витрачено з місцевого бюджету 3 мільйони 427 тисяч 569 гривень.

З них:

2 861 593.04 грн. – на заробітну плату працівників;

153 240.98 грн. – на забезпечення хворих медикаментами та перев’язувальними матеріалами ;

160 338.70 грн. – на харчування хворих;

253 396.45 грн. – витрати на енергоносії.

За відповідний період з 2008-2015 від діяльності цього відділення в касу лікарні надійшло всього 423 519.66 грн за платні послуги.

Таким чином, бюджет Сквирського району витратив (втратив) понад 3 мільйони гривень на існування відділення, яке функціонує без відповідних документальних підтверджень, обслуговує хворих на алкоголічну та наркотичну залежність з усієї Київської області і в кращому випадку повинно фінансуватись з обласного бюджету.

Варто зауважити, що на території Київської області є спеціалізовані комунальні заклади Київської обласної ради, які проводять лікування хворих на алкоголізм, наркоманію та психічно хворих. Саме тому створення такого закладу на базі Сквирської районної лікарні не є достатньо обґрунтованим, тим більше, що відповідні документи відсутні у власника Сквирської ЦРЛ – районної ради.

Сквира лікарня 18

РЕМОНТНІ РОБОТИ

Під час проведення ремонтів у лікарні головний лікар В. Ковальчук регулярно підписував акти виконаних робіт, де фігурували фіктивні види робіт. Тобто, десятки тисяч гривень бюджетних коштів (нагадаємо, що йдеться про кошти платників податків Сквирського району) були перераховані фірмам безпідставно.

Завищення обсягів і вартості виконаних робіт по ремонту лікарні.

  • 2 994.02 грн.- на таку суму завищено обсяги і вартість виконаних робіт з капітального ремонту центральної тепломережі;
  • 8 649.75 грн.–на таку суму завищено обсяги і вартість робіт з поточного ремонту лікарні СПД «Моісеєнко М.П.»
  • 8 243.55 грн.- на таку суму завищено обсяги і вартість виконаних робіт  з поточного ремонту ЦРЛ, що виконувались ТОВ «Сервіс-ГУВ».

Отже, ревізією видатків на капітальне будівництво, реконструкцію та ремонт встановлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 24 502,48 грн., а саме: завищення обсягів виконаних робіт – 19 837,32 грн.; завищення кошторисного прибутку і адміністративних витрат – 4 665,16 гривень (підтверджено актом інспекції, стор. 47).

І ці факти є тільки частково виявленими, адже Держфінінспекція робила вибірковий аналіз ремонтних робіт, які проводились у період з 2010 по 2015 рік.

ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

У 2012 році відбулось реформування медичної галузі, внаслідок чого Службу екстреної швидкої допомоги було передано у підпорядкування Міністерства з надзвичайних ситуацій України (тут і тут). Відповідно, і паливно-мастильні матеріали для цих потреб тепер закуповують не районні лікарні, а відповідне відомство (Державна служба з надзвичайних ситуацій). Станом на сьогодні районні лікарні України не займаються перевезенням хворих у тих обсягах, які були до 2012 року, проте якщо ми подивимось кількість паливно-мастильних матеріалів, яку закуповує сьогодні Сквирська районна лікарня, то побачимо, що ці обсяги за останні роки фактично не змінились (підтверджено актом інспекції, стор. 51). Виникає закономірне питання – на які потреби використовують паливно-мастильні матеріали?

У відповідних документах зафіксовано, що машини швидкої допомоги майже щодня протягом 2012–2015 рр. виїжджали за маршрутом «Сквира – Київ – Сквира» начебто з метою перевезення важкохворих, на що було списано сотні літрів паливно-мастильних матеріалів.

Проте документи, які б підтверджували відомості про пацієнтів та лікарів, які їх супроводжували, – відсутні. Під час перевірки ДФС  головний лікар Ковальчук В. не дав чітких пояснень із цього приводу. Також можна звернути увагу, що службова машина головного лікаря «НИССАН» заправлялась майже щодня.

Якщо взяти кількість паливно-мастильних матеріалів, які витрачено по документах на автомобіль ГАЗЕЛЬ 157-23 (наприклад, січень 2013), то отримаємо 642 літри бензину А-92 та 1033 літрів газу. В 2013 році Сквирська районна лікарня закуповувала бензин за приблизною ціною А92 по ціні 10,35 грн, а газ по ціні 6.20 грн,  тільки на одну машину Газель на один місяць було витрачено (642л*10.35 + 1033л*6.20 = 13 048 грн). Відповідно, за 2013 рік на одну машину було списано орієнтовно 156 583 гривень, а таких машин на балансі лікарні дві, відповідно, і ймовірні втрати районного бюджету від такого зловживання можуть сягати до 300 тисяч гривень на рік.

ПЛАТНІ ПОСЛУГИ

Всі районні та обласні лікарні України надають так звані платні послуги, залучають благодійні внески. Відповідні суми коштів повинні спрямовуватись до спеціального фонду бюджету лікарні та в подальшому використовуватись на потреби, які не покриває фінансування з районного бюджету. В деяких лікарнях спеціальний фонд поповнюється на декілька мільйонів гривень та стає серйозним джерелом додаткового фінансування проблемних питань (ремонтні роботи, закупівля ліків та медичної техніки, поновлення матеріально-технічної бази лікарні, тощо.)

Сквирська районна лікарня в 2013 році заробила 1 мільйон 253 тисячі гривень, які надійшли до спеціального фонду, проте у 2014 році ця сума коштів чомусь зменшилась у два рази та склала 705 957 гривень.

Сквира лікарня 19

Цими коштами фактично одноосібно розпоряджаються головні лікарі лікарень, і відповідно постає закономірне питання: «А куди ж витрачаються такі великі суми»?

Ревізія Держфінінспекції  щодо повноти оприбуткування та цільового використання благодійних внесків Сквирської районної лікарні показала, що у первинних документах відсутні напрямки використання благодійних внесків, що унеможливлює підтвердження цільового використання зазначених коштів (підтверджено актом інспекції, стор. 48).  Тобто, перевірка підтвердила що головний лікар Сквирської районної лікарні використав кошти спеціального фонду, але не довів напрямки їх використання (частково).

Яскравим прикладом отримання коштів з порушенням фінансової дисципліни є плата за проїзд на територію лікарні. За нашими спостереженнями, з 09.00 до 13.00 в будній день на територію лікарні заїхало 24 машини, які оплатили по 3 гривні за проїзд без отримання  касового чека. В 2015 році було 251 робочих днів, відповідно, до спеціального фонду лікарні тільки від такої платної послуги повинно було надійти не менше (251*3*20) = 15000 гривень.

Сквира лікарня 20

МЕДИЧНІ ПРЕПАРАТИ

Протягом року Сквирська районна лікарня закуповує велику кількість лікарських засобів для проведення лікування хворих у стаціонарі. Проте пацієнти, які проходять лікування в стаціонарі, чомусь не відчувають «безкоштовної медицини». Медичні препарати для забезпечення власного лікування хворі стаціонару Сквирської ЦРЛ закуповують за власні кошти.

У 2012 році фінансування на медикаменти на 1 ліжко-день становило 7,10 грн., у 2013 році – 5,64 грн. та у 2014 році – 5,12 гривень. Зі Сквирського районного бюджету на ліки було виділено в 2013 році – 600 тисяч гривень, в 2014 році – 525 тисяч гривень, в 2015 році  500 тисяч гривень  (підтверджено актом інспекції, стор. 54).

При такому немалому фінансуванні та великій кількості коштів, які залучаються до спеціального фонду лікарні, хворі вимушені приносити з собою навіть елементарні медичні препарати та інший інвентар (скарифікатори, медичний спирт, вату, медичні рукавички, рентген-плівку, дезінфікуючі засоби, тощо).

Сквира лікарня 21

Під час перевірки Держфінінспекції керівництво лікарні не змогло (на нашу вимогу) надати вичерпний перелік пацієнтів, які отримали «такі омріяні» ліки за рахунок бюджету, адже головний лікар вважає, що це є «конфіденційною інформацією».

ЮРИДИЧНА ЧАСТИНА СПРАВИ:

ЗВЕРНУЛИСЬ до Державної фінансової інспекції в Київській області.

Сквирським районним відділом поліції Київської області порушено кримінальне провадження щодо виявлених зловживань.

Головний лікар Ковальчук В.М. відсторонений від займаної посади, натомість призначено іншого виконуючого обов’язків головного лікаря Сквирської районної лікарні.

ГО «Центр протидії корупції»

Расследования