12.05.2016 | Бизнес

Константина Григоришина обязали выплатить 1,3 миллиарда гривен государству за поставку электроэнергии в Луганск

Константина Григоришина обязали выплатить 1,3 миллиарда гривен государству за поставку электроэнергии в Луганск

Суд удовлетворил иск государственного предприятия "Энергорынок" к компании российского олигарха "Луганское энергетическое объединение" о погашении задолженности в размере 1,29 млрд грн

Про це 12 травня IA ZIK повідомив співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

Зокрема, суд зобов’язав «ЛЕО» виплатити «Енергоринку» 1,1 млрд грн основного боргу, 159,97 млн гривень інфляційних нарахувань, 28,51 млн грн річних (3%).

У той же час суд відмовився стягнути з «ЛЕО» 324,37 млн грн пені та 1,14 млн грн штрафу, посилаючись на форс-мажорні обставини, пов’язані з перебуванням компанії в зоні проведення антитерористичної операції.

Як повідомив Д.Снєгирьов, 10 травня 2016 року в Луганській ОДА за участі виконуючого обов’язків голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Клименка відбулась нарада з представниками товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання», керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та комунальних підприємств області стосовно погашення заборгованості перед «ЛЕО» з боку споживачів електроенергії.

Ще наприкінці квітня компанія «Луганське енергетичне об’єднання» відключила від енергопостачання низку об’єктів соціальної сфери, освіти та охорони здоров’я в Луганській області.

Під відключення тоді потрапили: водоканал в смт Троїцьке – 2300 абонентів залишилися без води, три дитячих садки, три школи, центральна районна лікарня, в смт. Новопсков – без водопостачання 750 абонентів, школа, дитячий садок. Без електрики також залишилися приміщення НПІ «Хімтехнологія» в Сєвєродонецьку, куди поселили українських військовослужбовців. Також було знеструмлене Луганське обласне телебачення, що віщає на звільнені і частково на окуповані території Луганської області.

«Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО) – підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину та є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію.

У 2000-х роках засновниками «Луганського енергетичного об’єднання» були ТОВ «Компанія з управління активами Сварог Ессет Менеджмент» Григоришина (75% статутного капіталу), ще 25% були порівну розподілені між ТОВ «Стратеджік інвестмент менеджмент» і ТОВ «Шер ессетс фанд». Засновниками двох останніх фірм були кіпрські «Джімена лімітед» і «Джен лімітед» відповідно.

У 2010 році ЗМІ повідомляли про те,що тільки за останні два роки з «Луганського енергетичного об’єднання» вивели понад 100 мільйонів гривень. Наприклад, придбали в «ЛЕО» три бурильно-кранові машини за ціною 370 тисяч гривень за одиницю, а фактична ціна не перевищує 200 тисяч.

Серед корупційних схем керівництва «ЛЕО» ЗМІ називали поставку списаного в інших областях України старого обладнання за ціною заводу виробника для підстанції «Штеровська ГРЕС» Списання коштів йшло через ремонти ПС, ТП, КТП оформлені господарським способом. Серед фірм підрядників ремонтної кампанії «ЛЕО» журналісти називали підрядну організацію «Аркада», на неї припала левова частка інвестиційних програм «ЛЕО». За інформацією журналістів «Аркада»- це дружня фірма для тодішніх керівників «ЛЕО» Сидельникова та його помічника з фінансових питань Копєйкіна.

У 2016 році в Україні значно підвищилися тарифи на передачу електроенергії. Лідером подорожчання виявилося ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» російського олігарха Костянтина Григоришина. Щодо 1 класу (доставка промисловим споживачам) тариф виріс в 3,6 рази, щодо 2 класу (для населення) – майже в два рази.

Про це свідчить аналіз рішень щодо тарифів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), станом на початок 2015 і початок 2016 року.

Станом на квітень 2016 року «ЛЕО» накопичило борг перед ДП «Енергоринок» (оптовий продавець електроенергії) в розмірі понад 1,2 млрд грн. Більшу частину боргу становить несплата за електроенергію, поставлену на захоплені Росією території. Втім, як підкреслив Д.Снєгирьов, «ЛЕО» отримує електроенергію від «Енергоринку», але не платить за неї. Крім того, «ЛЕО» відмовляється перереєстровуватися на підконтрольній Україні території.

Згідно з чинним законодавством, власники ТОВ повинні перереєструвати підприємство на території підконтрольної Україні і далі працювати в рамках законодавчого поля країни. Або заявити в українські правоохоронні органи про захоплення «Луганського енергетичного об’єднання» терористами. Цього зроблено не було і «ЛЕО» Григоришина, по суті, продовжує працювати на окупантів і платити їм податки.

«Відповідь на питання, чому так відбувається, мають дати правоохоронні і спеціальні органи України», – наголосив Д.Снєгирьов. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/05/12/sud_postanovyv_styagnuty_z_leo_grygoryshyna_13_mlrd_na_koryst_energorynku_698415

Расследования