10.05.2016 | Бизнес

Отмывание денег Петром Порошенко обнаружили журналисты из Австрии

Отмывание денег Петром Порошенко обнаружили журналисты из Австрии

Президент Украины брал кредиты в австрийском банке "Raiffeisen" для своих предприятий через фирмы-прокладки. Управляющий отдела экономических преступлений в Федеральном управлении уголовной полиции Австрии Рудольф Унтеркефлер считает это прямым доказательством отмывания денег

Приводом для розслідування став «офшорний скандал», в якому фігурує й ім’я українського президента. У документах панамської компанії Mossack Fonseca австрійські журналісти звернули увагу на низку транзакцій.

Від імені офшорної компанії на Британських Віргінських Островах група Raiffeisen видавала мільйонні кредити підприємствам, які перебувають в сфері впливу Порошенка.

Керівник відділу економічної злочинності у Федеральному управлінні кримінальної поліції Австрії Рудольф Унтеркефлер прямо назвав кредитні угоди офшорних компаній на користь третіх сторін достовірним доказом відмивання коштів.

«З економічної точки зору, вони не мають сенсу, але сприяють відмиванню грошей», – цитує видання слова посадовця.

Ділові відносини між Raiffeisen і фірмами з офшорними адресами починаються в 2002 році. Юристи Mossack Fonseca реєструють в той час підприємство під назвою Linquist Services Limited на Британських Віргінських островах.

Власників підприємства не розголошували, а офіційними директорами призначали підставних осіб. У Raiffeisen Zentralbank Австрія офшорна компанія Linquist відкрила низку банківських рахунків.

За наявними документами юридичної компанії Mossack Fonseca австрійські журналісти простежили схему, за якою протягом більш ніж десяти років мільйони перетікали з Карибського басейну до Європи, а також до України.

Зокрема, Raiffeisen, від імені компанії Linquist і низки інших офшорних фірм видавав кредити різним підприємствам, серед яких активно фігурували фірми, що належать Порошенку – Roshen і «Укрпромінвест».

Приміром, відповідно до угоди від 23 грудня 2010 року між компанією Linquist і Райффайзен Інтернаціональ Банк (RBI) було досягнуто домовленості про кредит на суму не менше $ 115 млн. для кондитерської компанії Roshen у Києві. Рахунки компанії Linquist, на яких завжди було чимало коштів, служили забезпеченням такого ґатунку кредитів.

«Чому підприємства українського президента не захотіли отримувати кредити безпосередньо, а лише в обхід через Raiffeisen?», – дивуються австрійські журналісти. І одразу ж відповідають на запитання: такіо схеми переслідують, як правило, одну мету – приховати справжнє походження коштів.

Апостроф

Расследования