08.05.2016 | Бизнес

Олигарх Жеваго уничтожает уникальные плодородные земли ради бизнеса

Олигарх Жеваго уничтожает уникальные плодородные земли ради бизнеса

Украинский олигарх Константин Жеваго и собственник компании "Ferrexpo" планирует превратить в Полтавской области все левобережье в один горно-обогатительный комбинант. Огромные территории плодородных черноземов превратится в пустошь, не предназначенную для жизни и ведения хозяйства

Про це повідомляє видання "Четверта влада". Землю Жеваго орендує лише за 1% від реальної ціни, а вона згодом залишається непридатною для будь-якої діяльності. Але у олігарха виникли проблеми з будівництвом кар’єра через автомобільну дорогу сполученням Полтава-Кременчук і залізниці. Також проти цього почали бунтувати жителі довколишніх сіл.

"Ми знищимо величезні площі найбагатших чорноземів, а він просто викопає руду і продасть сировину за кордон. Ми запитуємо: а де тут Україна? У чому державний інтерес і інтерес громади? "- обурилися місцеві жителі.

Жеваго вже розробив два варіанти вирішення проблеми з населенням. Він спробує приєднати необхідну ділянку землі до території Комсомольської міськради, яка давно перебуває під його контролем. Незважаючи на те, що таке питання потрібно лобіювати на найвищому рівні, олігарх володіє необхідними важелями для його прийняття. Якщо перший варіант не спрацює, то людей просто почнуть витісняти з їх земель. Кар’єр буде розростатися й підходити до їх ділянок. Через вибухові роботи в місцях видобутку їхні будинки зруйнуються, а в колодязях пропаде вода. Жителі сіл, як правило, в такій ситуації просто миряться з цим - вони будуть самі залишати свої ділянки.

Люди не зможуть знайти покупців на свої землі, оскільки ніхто не захоче платити гроші за такі ділянки. Тут олігарх вступить в гру і почне їх скуповувати за набагато меншу вартість. Але у людей не буде альтернативи, і вони будуть змушені продати її за копійки.

Головний цинізм всієї ситуації в тому, що Жеваго перекладав гроші за ділянки в свій банк "Фінанси і кредит", який вже збанкрутував. Тепер виходить, що жителі позбулися не лише землі і житла, але залишилися й без грошей.

Згідно з рішенням Кременчуцької ради, в 2013 році зникли 14 сіл через будівництво Беланівського ГЗК. Більшість уже погодилися зі своєю долею, навіть самі бунтівні, після обробки місцевого населення емісарами Жеваго. Але активісти наголошують, що на слуханнях з цього питання були присутні лише 40 осіб з майже двох тисяч жителів громади.

Поки активне будівництво ще не почалося, але перший відвал вже є. Активісти Кременчука вважають, що найбільш оптимальним варіантом в даному випадку був би шахтний спосіб видобутку руди. Його використовують в Кривому Розі, де руду добувають не тільки відкритим способом. Але на будівництво шахти необхідно витратити значно більше грошей, а Жеваго на це не піде.

Расследования