03.05.2016 | Политика

К делу против мэра Выгорода причастен председатель Киевзема Полищук - Деревянко

К делу против мэра Выгорода причастен председатель Киевзема Полищук - Деревянко

Арешт голови міста Вишгород Київської області Олексія Момота за підозрою у хабарництві є фальсифікованою замовною справою, яка стала реакцією на дії мера та його команди з інвентаризації земель Вишгорода та розірвання незаконно укладених угод. Зокрема, до справи має стосунок начальник департаменту земельних ресурсів міста Києва Олексій Поліщук

Про це у середу, 20 квітня, з трибуни Верховної Ради заявив народний депутат (позафракційний, партія «Воля») Юрій Дерев’янко.

«Ми з журналістами проводимо розслідування, хто може бути причетний і зацікавлений у цій справі. І виявляється, доріжки йдуть до начальника департаменту земельних ресурсів міста Києва – а ви знаєте, що у місті Києві жодна особа не призначається без одного з керівників Опозиційного блоку Льовочкіна», – заявив пан Дерев’янко.

Він наголосив, що справа Момота – «це абсолютно замовна афера». 


 


«Ви всі стали свідками гучного скандалу начебто затримання мера Вишгорода Олексія Момота на величезному рекордному хабарі в межах цілої України. Ви були свідками того, як голова СБУ демонстрував фотографії на всю країну і говорив про те, що саме мер Вишгорода отримує хабар… У суді, де я був два дні підряд, все виявилось повною брехнею. Ці всі фотографії не мають жодного відношення до кабінету мера Вишгорода, до мера Вишгорода». – розповів нардеп.

За словами Юрія Дерев’янка, мер Вишгорода був заарештований у своєму кабінеті без наручників, без грошей. «Усі ці фотографії – це чиста фікція», – додав він. 

«Ця справа є сфабрикованою тими людьми, які сьогодні втратили землі у місті Вишгород після того, коли мер Вишгорода з новою командою прийняли рішення інвентаризувати всі землі», – уточнив депутат.

Пан Дерев’янко повідомив, що – після інвентаризації 10% земель Вишгорода – 26 лютого 2016 року сесією Вишгородської міської ради було прийнято рішення скасувати договори оренди і повернути у власність громади Вишгорода близько 6 гектарів земель, які незаконним чином перебували у розпорядженні підставних осіб. Після цього, рівно через п’ять днів, УБОЗ провів обшук у Держземкадастрі, де було вилучено сервер з усіма даними земельної бази у місті Вишгороді. «1 квітня невідома особа стає заступником директора фірми-заявника, і вже 9 квітня порушується кримінальна справа», – розповів нардеп.

Юрій Дерев’янко закликав депутатів підтримати ініціативу щодо створення Тимчасової слідчої комісії з даного приводу, до якої б увійшли представники усіх фракцій парламенту.

Як повідомляв НБН, 18 квітня за мера міста Вишгорода Київської області Олексія Момота якого підозрюють у вимаганні та отриманні хабаравнесено заставу в розмірі 5 млн грн. 2,585 млн грн внесла дружина народного депутата Ярослав Москаленко, 1,4 млн грн – народний депутат Юрій Дерев’янко, 1 млн грн – Сергій Костирко (трест «Южатомэнергострой») і 15 тис. грн жителі Вишгорода через рахунок Марини Момот – дружини мера.

Як повідомляв НБН, Печерський суд задовольнив клопотання прокуратури Київської області про обрання запобіжного заходу меру Вишгорода Олексію Момоту у вигляді тримання під вартою з можливістювнесення застави у сумі 5 млн гривень.

Нагадаємо, 14 квітня співробітники Служби безпеки України і прокуратури Київської області затримали мера Вишгорода Олексія Момота нібито за вимогу у забудовника хабара в розмірі 300 тисяч євро. «Чотирьох посередників мера правоохоронці затримали в центрі Києва, коли вони перераховували в відділенні одного з банків першу частину хабара в розмірі 200 тисяч євро», – йдеться в повідомленні СБУ.

За даними прокуратури, мер Вишгорода вимагав гроші за надання дозвільної документації на будівництво та підключення до будинків комунікацій. Також він нібито обіцяв, що активісти не будуть влаштовувати акції протесту перед будівельним майданчиком.

Під час засідання 15 квітня мер заявив про свою невинуватість. Він вважає суд над ним спровокованим. На його думку, причиною затримання стала його діяльність щодо повернення у власність міста землі, зокрема, на Київському морі.

У той же час, місцеві активісти заявили, що на фотографіях затримання, які поширили СБУ і прокуратура, насправді не Олексій Момот і кабінет не його. На їхню думку, мер став жертвою змови компаній-забудовників.

19 квітня Олексія Момота випустили з СІЗО під заставу в 5 млн гривень.
 
nbnews.com.ua

Расследования