29.04.2016 | Политика

Как депутат областного совета Петр Петрушевский завладел собственностью 200 тысяч паевиков потребсоюза Кировоградской области

Как депутат областного совета Петр Петрушевский завладел собственностью 200 тысяч паевиков потребсоюза Кировоградской области

В течение многих десятилетий в Кировоградской области действовал местный облпотребсюоз, имущество которого путем подлога и подделки документов перекочевало к огранизации-двойнику, за которой стоит депутат

З приходом до керівництва Кіровоградської облспоживспілки головою правління Петрушевським Петром Григоровичем і його команди (заступника з фінансових питань – Перхуна Володимира Григоровича, начальника юридичного відділу – Кіблик Тетяни Анатоліївни, керівника управління ринками (Центральним та Колгоспним) Кондратюк Світлани Михайлівни, директора Колгоспного ринку Ахмедова Айдина Алєсабовича та ін. почався «деребан» кооперативного майна, шляхом утворення нових споживчих товариств із співзвучною назвою, засновниками яких стали ті ж названі вище особи та їх оточення, із безоплатною передачею цим товариствам майна Кіровоградської облспоживспілки та обкрадання таким чином пайовиків (членів облспоживспілки з усіх 24 районів Кіровоградської області).

Зокрема, паралельно із існуванням Кіровоградської облспоживспілки, її керівником Петрушевським П.Г. було створено Кіровоградську обласну спілку споживчих товариств (облспоживспілка), де він також є керівником, засновниками якої стали споживчі товариства «Надія» (Голованівськ), «Златопольське» (Новомиргород), «Інгульське» (Компаніївка), Гайворонське, Ульяновське, Світловодське, Вільшанське, Новоукраїнське та ін., засновані тими ж людьми пана Петрушевського П.Г.

Державна реєстрація Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілка) була здійснена в 2013 році державним реєстратором Олена Бик (м.Кіровоград), з подачі підлеглої Петрушевського П.Г. Шишкової Н.І. Кіровоградська обласна спілка споживчих товариств (облспоживспілка), за документами стала правонаступником Кіровоградської облспоживспілки, яка начебто ліквідована, хоча фактично існує і її очолює до тепер Петрушевський П.Г.

Суть даного підроблення документів та афери зводилася до того, щоб все нерухоме майно районних споживспілок (загалом 24 районів) придбане та побудоване починаючи з Радянських часів на кошти пайовиків, які вони у свою чергу заробляли, брали в борг та в кредит в банках і розраховуються до сьогодні – магазини, ресторани та інші об’єкти харчування, овочеві бази, різні ринки продовольчої та непродовольчої груп товарів тощо, тобто ліквідне майно «перетягнути» без згоди та відома пайовиків до підприємства двійника - Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілка), яке належить особисто Петрушевському П.Г. і його «друзям».

Найбільший «куш», який і досі «годує» Петрушевського П.Г. є два ринки в м. Кіровограді, а саме, Центральний та Колгоспний, з яких він має постійний дохід, у вигляді різних незаконних поборів, що стягуються з підприємців, які здійснюють ринковку торгівлю.

Діючи як керівник Кіровоградської облспоживспілки Петрушевський Петро Григорович безпідставно розпродував, привласнював та розпоряджався іншим чином майном облспоживспілки, виводячи із її членів пайовиків.

Пайовиків за різними схемами виключали із колишніх споживчих спілок (районних), які входили до складу Кіровоградської облспоживспілки за їхніми ж заявами, діючи шляхом шахрайства та обіцяючи «перевести» їх до знову утвореної спілки. По факту їх просто обманули. Збори проводили без них, змінювали статути, пропонували вносити додатково грошові паї, щоб усунути їх і таким чином та використовувалися інші різні методи, щоб позбутися пайовиків, тобто колишніх власників майна, виключно які на Загальних зборах за діючим на той момент Статутом (у первинній редакції) мали право та повноваження на розпорядження майном Кіровоградської облспоживспілки, а не голова правління Петрушевський П.Г. чи правління облспоживспілки у кількост 9 осіб, як це було зроблено фактично.

Попри це кожен з цих пайовиків має право на свою частку майна цієї організації, що за найменшими підрахунками оцінюється в мільйонах доларів США.

Кількість пайовиків Кіровоградської облспоживспілки (власників майна) станом на 01.01.1991 року становила біля 464 000 осіб.

За зверненням лише одного із членів Кіровоградської облспоживспілки Жимінюка О.В. було порушено відносно Петрушевського П.Г. і його підручних декілька кримінальних проваджень.

Зокрема, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено кримінальні провадження за № 12012120010000004 від 20.11.2012 р. за ч.4 ст.190, ч.1 ст. 358, ч.2 ст.364 КК України (заволодіння чужим майном шляхом шахрайства вчинене в особливо великих розмірах організованою групою, виготовлення та використання підроблених документів, зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки потерпілим), за № 12015120020007824 від 22.08.2015 р. за ч.1 ст.364-1 КК України (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно – правової форми). Розслідування названих кримінальних проваджень блокується зацікавленими особами (вони не розслідуються, закриваються слідчим, за скаргами Жимінюка О.В. через суд відновлюються, знову затягується слідство, зникають десятками томи справи з доказами, які були зібрані в попередні періоди слідчими тощо).

Для Петрушевського П.Г., як посадовця споживчої кооперації є безперечним, що безпідставне виведення майна, виключення зі списків пайовиків є фактично знищенням даних про осіб, які були реальними засновниками та власниками майна, як Кіровоградської облспоживспілки, так і районних товариств. Якщо провести об’єктивне розслідування, опитати громадян – пайовиків та підняти документи, які мають зберігатися довічно, чого цей посадовець боїться і готовий "віддати" будь-кому і будь-яку суму коштів аби правоохоронцям не вдалося до цього "докопатися", оскільки в такому разі є підстави не лише для порушення кримінальних справ, але й для притягнення його до кримінальної відповідальності, всі ці схеми «випливуть».

Для розкрадання майна споживчої кооперації області було запроваджено систему створення нових товариств із передачею їм усього ліквідного майна Кіровоградської облспоживспілки, нелегітимних зборів споживчих товариств, на які запрошувалося не більше декількох відсотків пайовиків, підконтрольних чи залежних від керівника споживчого товариства, де ухвалювалися рішення щодо виборів голів споживчих товариств і уповноважених осіб – представників для виборів голів районних спілок. А ті, в свою чергу, приймали рішення про відчуження майна, а також щодо виборів уповноважених осіб в обласну спілку з тими ж повноваженнями, та у подальшому змінювалися статутні документи в частині керівного органу та права розпорядження майном пайовиків, без участі легітимного органу управління Загальних зборів.

У пункті 13 "Програми завершення розмежування і закріплення власності у споживчій кооперації" зазначено, що пайовик, який протягом установленого терміну не сплатить пайові внески, втрачає право на пай (частку) у майні споживчого товариства та споживспілок і виключається зі споживчого товариства. Це змушувало пайовиків влазити у борги та кредити. Пайовики, котрі по декілька десятків років платили пайові внески і не отримали ні копійки дивідендів, повинні були ще сплачувати внески, щоб залишитись у споживчому товаристві. Це стало підставою для виключення з системи Кіровоградської облспоживспілки великої кількості громадян України (пайовиків), а потім списки і документи, які підтверджують, що ці громадяни є пайовиками було сховано та частково знищено. Майно на мільярди гривень було викрадене без згоди власників (пайовиків). Це був спланований Петрушевським П.Г. та його командою злочин.

Правоохоронні органи повинні визначити, чи є підстави вважати керівника Кіровоградської облспоживспілки, а також Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілки) пана Петрушевського П.Г. організатором злочинного угрупування, а також вважати членами цього угрупування його підлеглих, які організовували та здійснювали «виведення» з під обліку майна Кіровоградської облспоживспілки на нові споживчі товариства, засновниками та керівниками яких є Петрушевський П.Г., його родичі, підлеглі, знайомі тощо, котрі незаконно виключили пайовиків з членів Кіровоградської облспоживспілки, а до пайщиків Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілка) не прийняли.

Також виникає питання щодо перевірки та визначення, яким чином майно Кіровоградської облспоживспілки (ринки, ресторани, магазини тощо)  було зареєстровано в БТІ, а у подальшому у відповідних Державних реєстрах за Кіровоградською обласною спілкою споживчих товариств (облспоживспілка) та на яких підставах були видані правовстановлюючі документи, після чого майно було переоформлено далі, а також під його заставу взяті кредити тощо, як і сам факт реєстрації товариства «двійника» - Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілка) начебто правонаступника ліквідованої Кіровоградської облспоживспілки. Отже, також підлягає перевірці законність проведеної в 2013 році Кіровоградським державним реєстратором Бик підприємства «двійника» Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (облспоживспілка), на яку у подальшому було переоформлено усе майно Кіровоградської облспоживспілки.

Для того, щоб приймати рішення від імені решти пайовиків, керівництво Кіровоградської облспоживспілки в особі Петрушевського П.Г., Перхуна В.Г., руками начальника юридичного відділу облспоживспілки Кіблик Т.А. фабрикували фіктивні документи.

Ці нові господарюючі суб’єкти паразитують на майні пайовиків Кіровоградської облспоживспілки. Петрушевський П.Г. міцно тримається за своє крісло доти, доки є що красти, а суди та правоохоронці його «кришують» поки він при посаді та при грошах.

За аналогічною схемою було «розкрадено» майно 9-ти обласних споживчих спілок.

Пайовики вимагають виявити всі випадки незаконного розкрадання та заволодіння майном пайовиків Кіровоградської облспоживспілки, продажу його за ціною нижчою залишкової вартості тощо.

Пайовик, незалежно від того, де він проживає, має право на майно, що належало Кіровоградській облспоживспілці або районних спілках споживчих товариств. Але про це їм ніхто і ніколи не говорив. Петрушевський П.Г. зі своїми підручними приймали на нелегітимних зборах окремі положення (зміни) до статуту, які позбавляли пайовиків (власників) їх майна, а собі, надавали права розпоряджатися цим майном пайовиків.

Тому необхідно встановити кожного пайовика Кіровоградської облспоживспілки, а в разі їхньої смерті – осіб, які за законом мають право на спадщину.

Майно Кіровоградської облспоживспілки має бути оцінено, як цілісний майновий комплекс та розподілено між усіма без винятку пайовиками.

На даний час Петрушевський П.Г. використовує всі наявні у нього можливості та зв’язки, як по політичній діяльності (по партійній лінії, як депутат облради), так і по вертикалі облспоживспілки, хоча й переробленою у інші споживчі товариства, що розташовані в усіх районах Кіровоградської області, для того, щоб спробувати уникнути кримінальної відповідальності. Але є досить сумнівним, що сотні тисяч людей (пайовиків області) абсолютно добровільно, з власної згоди, відмовились від майна на мільярди гривень, власниками якого вони були.

 

Олег Бойко

Антикор

Расследования