27.04.2016 | Политика

Чиновник МЧС получает миллионные подарки и услуги от своего же бизнеса

Чиновник МЧС получает миллионные подарки и услуги от своего же бизнеса

Керівнику департаменту держнагляду з пожежної безпеки Олександру Щербаченко подарували п’ятикімнатну квартиру на Печерську, у 300 метрів від його місця роботи. Подарунок оформили у 2013 році, коли Щербаченко був заступником керівника київського главку ДСНС. Сьогодні ринкова ціна такої ж нерухомості: 260 кв.м.-  близько 26 млн грн

 

Офіційно зареєстрованого бізнесу Олександр Щербаченко не має. Чоловік присвятив себе службі у ДСНС. Сьогодні він курує питання функціонування системи пожежного спостерігання, а саме системи передачі сигналу про надзвичайну ситуацію.

Нині в Україні тривожні сповіщення про виникнення пожежі передаються через приватні компанії: спочатку сигнал потрапляє до приватної пультової організації (ПО), а далі - в управління ДСНС і лише тоді - до пожежних. Приватні ПО прописані в нормативній базі - “Правилах з пожежного спостерігання”, затверджених МВС в 2015 році.

Раніше журналісти “НГ” (ЗІК)  вже розповідали про пожежні компанії, які належать, як правило, екс-посадовцям ДСНС, їх родичам й навіть  родичам діючих представників державної служби.

В списку - є мережа компаній “Дозор”. Перший Дозор заснували: благодійна пожежна організація та тодішній начальник головного управління  МНС в місті Києві – Анатолій Косар.  Дочка Косаря донедавна була співзасновницею фірми “Дозор лтд”. Її чоловік - Віталій Плевнік - займав посаду головного фахівця відділу організації реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Києві. Після нашого сюжету Ірина Плевнік  вийшла із співзасновників “Дозор лтд”.

Саме в ”Дозор лтд”, власник якого Олег Кукало, за нашою інформацією, була оформлена і дружина діючого керівника департаменту ДСНС Олександра Щербаченка - Наталія Щербаченко. Власних компаній з пожежного спостереження дружина посадовця немає.

Згідно інформації із декларації посадовця, Наталія Щербаченко у 2014 році заробила 737 тис. грн. Подарунок на Печерську, у 260 кв.м. записаний на самого посадовця, також йому належить іще одна квартира, площею 39 кв.м. На дружину обормлений будинок, площею 350 кв.м. У власності чоловіка також автомобіль Audi q7, на дружині - BMW  X1, 2012 р.в.

 

Втім, під час візиту до будинку Щербаченка журналісти НГ помітили у дворі посадовця - білий Range Rover. Такого у декларації чоловіка немає. Номери автівки (АА2223КА) донедавна належали автівці (Mercedes-Benz GL 550) відомого серед пожежних персонажа - Олега Кукало. Чоловік є співзасновником декількох компаній, які займаються пожежним спостереженням: “Дозор”, “Дозор сервіс”, "Септик ЛТД". Донедавно Кукало  був керівником компанії "Дозор лтд", у якій була оформлена Наталія Щербаченко.

 

 

Також, журналісти зафіксували, як до будинку Щербаченків під’їхало авто, записане на матір Олега Кукало, яке забрало дочку Щербаченка. Поспідкуватись із журналістами, ані посадовець, ані його родина не погодились, телефоні дзвінки ДСНсник проігнорував.   

 

Пожежні “узурпатори”

Зв"язок пожежного наглядача та пожежного бізнесу - дивним чином відбивається на його роботі. 10 березня в приміщенні ДСНС відбулось обговорення питання  організації пожежного спостерігання, на якому Щербаченко відверто встав на бік приватних компаній, всупереч позиції своїх колег. На зустрічі були присутні приватні пультові посередники і представники державної служби надзвичайних ситуацій.

Заступник директора державного спостережного центру “ЦГБ 112” Юрій Васил’єв звернувся до керівництва ДСНС із питанням щодо монополії приватних посередників з передачі тривожного сигналу: "Чому у нас пультові організації узурпували право, тільки вони мають право приймати сигнали? А чому обов’язково має бути присутня пультова організація, якщо об’єкт хоче передавати сигнал напряму в пожежне управління?  Чому узурповане це право?! На якій підставі?!"

Керівник департаменту Олександр Щербаченко не знайшов відповіді на це питання. Натомість заступник керівника головного управління ДСНС м. Києва Валерій Борис повідомив, що київське управління може приймати сигнали напряму від суб’єктів господарювання, у яких встановленна пожежна автоматика.  Тобто, без участі пультових посередників. На початку травня пожежні планують почати приймати сигнал.

Сьогодні структурні підрозділи управлінь ДСНС, дійсно, мають право надавати платні послуги і приймати сигнали. Така можливість затверджена постановою КМУ № 1102. Однак, нині ці платні послуги надають приватні компанії, пов’язані з керівництвом ДСНС усієї України.

Більше того, приватні компанії мали б реєструватись у Єдиній базі данних ДСНС, яку веде державний центр “ЦГБ 112”. Однак, більшість пультових організацій ігнорують цю вимогу. Серед порушників:

ПП "Явір-2000" - директор - екс-керівник ГУ МНС Полтавської області Андріан Орліковський.

ПП “Пожежне спостережження” - підконтрольне  екс-керівнику головного управління пожежної охорони МВС Миколі Горбенко, та його сину, діючому заступнику керівника Полтавського  обласного управління ДСНС – Олегу Горбенко. Раніше НГ розповідало продіяльність цих компаній.  

“Дозор” і “Дозор Сервіс”, пов’язані з колишнім начальником київського головного управління  МНС та діючим керівником департаменту державного нагляду контролю у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Олександром Щербаченко.

У відповідь на заяву ДП “112” - Державна регуляторна служба розмістила на офіційномусайті оголошення: “Пультові організації з пожежного спостерігання не зобов’язані укладати договори з “Центром громадської безпеки 112”. ДРСУ вказує, що реєструватись в ЄБД “ЦГБ” - не треба, оскільки ця вимога була прописана у двох  наказах ДСНС  № 351, 1037. Нині ці накази вже скасовані.

Однак, регуляторна служба не вказала, що вимога реєструватись в центральній системі - Єдиній базі данних ДСНС ( ЦС ДСНС) залишилась в правилах пожежного спостерігання і не скасована. В цих же правилах прописано, що саме ДСНС має визначити структуру, яка буде вести ЄБД. В статуті держпідприємства  “ЦГБ 112”  зазначено, що саме воно є тією центральною системою, яка має реєструвати ПО.

АПД. Наступного дня після виходу сюжету в ефір, директора "ЦГБ 112" звільнили.

bihus.info

Расследования