25.04.2016 | Политика

Можно ли верить декларациям чиновников до 1 апреля?

Можно ли верить декларациям чиновников до 1 апреля?

Нині ж самі політики у деклараціях показують набагато менше коштів і майна, ніж мають насправді, визнають експерти і частина депутатів. Так, Петро Порошенко задекларував у кілька разів менші статки, ніж йому приписує рейтинг Forbes

Українські посадовці 1 квітня задекларували майно, яким володіють, у традиційному паперовому варіанті, попри закон про електронне декларування, підписаний президентом місяць тому. Експерти і депутати, що готували цей закон, наголошують, що повторне декларування, вже в електронному вигляді відбудеться в найближчі місяці, і що лише після цього за неправдиві відомості посадовців можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

Нині ж самі політики у деклараціях показують набагато менше коштів і майна, ніж мають насправді, визнають експерти і частина депутатів. Так, Петро Порошенко задекларував у кілька разів менші статки, ніж йому приписує рейтинг Forbes

Президент України Петро Порошенко отримав понад 62 мільйони гривень доходів у минулому році, причому річна зарплата у цій сумі склала лише 121 тисячу гривень Про це йдеться в його декларації про доходи, яку він оприлюднив на своєму офіційному сайті 1 квітня.

Приблизно 12 мільйонів доходу Порошенкові забезпечили дивіденди та банківські відсотки, лише 1000 гривень він отримав від продажу корпоративних прав. Але майже 50 мільйонів річного доходу, якщо вірити декларації, президент отримав «з інших джерел».

Загалом на рахунках глави держави задекларовано 563 мільйони гривень, ще 38 мільйонів – його внески у статутні капітали підприємств. Також, якщо вірити декларації, український президент володіє трьома квартирами, одним будинком площею понад 1000 квадратних метрів, має шість земельних ділянок, три автівки і катер, не рахуючи однієї дачі, однієї автівки і гаража, якими володіють члени родини.

Декларацію Порошенка вже почали критикувати журналісти й громадські активісти, які досліджують статки бізнесменів і політиків. Так, журналіст проекту «Слідство.Інфо» Анна Бабінець стверджує, що президентське декларування майна не є правдивим, і порівнює його з «першоквітневим жартом».

 

Рейтинг найбагатших людей в Україні, який за підсумками 2015 року підготувало видання «Forbes-Україна», оцінює статки Петра Порошенка у 858 мільйонів, але не гривень, а доларів. Автори рейтингу побачили, що за рік Порошенко став заможнішим на 100 мільйонів доларів.

Тимошенко бідніша від Турчинова. Абромавичус збіднів у 14 разів, а дружина Полторака багатша від чоловіка – декларації

Одночасно з главою держави про свої статки та доходи заявила низка високопосадовців. Так, прем’єр Арсеній Яценюк задекларував близько двох мільйонів гривень доходів за минулий рік. Зокрема зарплата склала 82 тисячі гривень, а на банківських рахунках у глави уряду – 18 мільйонів. Тим часом видання «Українська правда», з посиланням на «Українські новини» та секретаріат Кабміну стверджує, що від початку цього року зарплата прем’єра – близько 25 тисяч гривень на місяць, а торік – була дещо більшою за 8 тисяч гривень на місяць.

Міністр фінансів Наталія Яресько має на банківських рахунках 56 мільйонів гривень, більшість із них – на закордонних рахунках, у доларах, свідчить її декларація. Глава Адміністрації президента Борис Ложкін – заробив за минулий рік майже 630 тисяч гривень, це трохи менше його витрат на презентацію його останньої книги. На банківські рахунки глави Адміністрації президента за 2015 рік надійшла сума, яка перевищує 57 мільйонів гривень.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заробив за минулий рік трошки більше мільйона гривень, основну частину коштів він отримав, здаючи в оренду свою нерухомість.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко має сукупні доходи на суму трохи більше 75 тисяч гривень і тримає понад три мільйони гривень на банківських рахунках, більшість суми – у «Фідобанку», який пов’язують із бізнесменом Дмитром Фірташем. При цьому Тимошенко офіційно не має жодної автівки.

Секретар РНБО Олександр Турчинов, для порівняння, заробив за рік 1,6 мільйона гривень, і ще 18 тримає на рахунках.

У порівнянні з іншими посадовцями менш заможним є міністр оборони Степан Полторак. Якщо вірити його декларації, за минулий рік він заробив 357 тисяч гривень, а його дружина – у півтора раза більше.

Після досягнення певного рівня доходів посадовець має більше можливостей приховувати свої реальні статки, бо, наприклад, власника активів на суму 100 мільйонів гривень важко відрізнити за способом життя від того, хто володіє одним мільярдом, вважає експерт із протидії корупції, автор проекту Declarations.com.ua Денис Бігус.

«Починаючи з якогось обсягу статків, які можна довести, є змога приховати практично все своє майно понад цю суму. Якщо посадовець має 70 мільйонів, то може задекларувати десять, і різниця у способі його життя буде майже непомітною для суспільства. Якщо в легального мільйонера є мільярд, приховати його нескладно. Однак легальних мільйонерів в українській владі небагато. Декларації стали чеснішими вимушено, через відкриті реєстри майна. Дедалі більше посадовців розуміють, що приховувати свої статки нема сенсу. Дехто, припускаю, зараз шукає своє майно в державних реєстрах і декларує лише ту власність, яка там вказана», – пояснює логіку дій посадовців Денис Бігус.

Активіст визнає, що найпростіше виявити невідповідність заявленого майна і доходів та способу життя у місцевих посадовців, суддів, народних депутатів, або ж урядовців, які декларують невеликі доходи. У такому випадку є показовим, що спосіб життя людини зовсім не відповідає її офіційним доходам. Найчастіше це стосується суддів, деталізує Денис Бігус.

Декларації, які посадовці готували до 1 квітня, є щорічними, їх готували і до закону про електронне декларування, тому за неправду в цих документах кримінальна відповідальність не настане, пояснює Радіо Свобода депутат від «БПП» та засновник руху «Чесно» Олександр Черненко.

«Це загальна інформація про статки, яка не фіксує всіх витрат. Детальні декларації, до 40 сторінок, мають з’явитися, коли запрацює Нацагентство з запобігання корупції та розробить деталі цього процесу. Сподіваюся, нова система декларування запрацює протягом квітня. Нове ж декларування буде дуже детальним, фіксуватиме витрати, тому важче буде приховувати свої статки», сподівається депутат.

Олександр Черненко, не називаючи конкретних прізвищ, визнав, що декларації більшості українських посадовців, оприлюднені до 1 квітня цього року, не містять всього майна та доходів, яким ті реально володіють.

Програма «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», неодноразово виявляла незадекларовані автомобілі та інше майно, яким розпоряджаються українські посадовці: починаючи від СБУ і закінчуючи Державною фіскальною службою.

Автор:  Євген Солонина, Radio Free Europe

Расследования