25.04.2016 | Политика

"ДНР" для Рената Ахметова: почему одиозному олигарху выгодней работать с оккупантами

"ДНР" для Рената Ахметова: почему одиозному олигарху выгодней работать с оккупантами

же два роки триває війна на Сході України і досить велику роль у цьому конфлікті відіграє один із найвпливовіших українських олігархів Рінат Ахметов. У цій статті, ми аналізуємо та підбиваємо ключові підсумки та наслідки цієї війни для олігарха

І так, почнемо з того, що на початку березня 2014 року, після російської анексії Криму та початку сепаратистських виступів на Сході в. о. президента О. Турчинов думав, що такі впливові люди, як Ігор Коломойський та Рінат Ахметов не дозволять розхитати ситуацію у найбільш проблемних регіонах країни. Обох олігархів вирішили призначити головами ОДА. Якщо перший успішно впорався з задачею у своєму регіоні, то другий відмовився взяти відповідальність і посаду зайняв його бізнес-партнер Сергій Тарута. У квітні сепаратисти при допомозі російських диверсантів захопили донецьку ОДА і зняли український прапор. 7 квітня разом зі скандально відомим регіоналом Миколою Левченком олігарх приїхав на переговори до сепаратистів. Тоді Рінат Данилович сказав: «Якщо вас зачистять силою, то хай і мене зачистять». Відмітимо, що в Харкові вже 6 квітня сепаратистів було зачищено, а в Донецьку сили СБУ оточувало ОДА, навколо якої зібралось декілька тисяч прихильників «ДНР». Розгін не вдався. Рінат Ахметов публічно заступився за тих, хто топтав державний прапор.

Але, попри це, сепаратисти все рівно не могли зрозуміти на чий стороні хазяїн Донбасу. Вже 24 травня під резиденцією Ахметова зібралося більше тисячі прихильників «ДНР». У натовпі скандували: «Ахметов ворог народу!». Щоправда, самого олігарха в Донецьку не було, він вилетів до Києва. Спочатку його люди вели переговори із сепаратистами прямо в резиденції. Але останні були не задоволені і просто захопили її. Якщо ще на початку травня окремі політологи прогнозували, що Ахметов все ще зможе взяти під контроль ситуацію в Донецькій області, то тепер про це мови вже не йшло.

Важливим моментом для прихильників «республіки» стало те, що коли вони об’явили «референдум», Ахметов влаштував акцію «Голос Донбасу», проти створення «Донецької республіки» але, щоправда, вимагав надання донецькій області автономії у складі єдиної України. Саме це і не сподобалося сепаратистам. Тоді Рінат Данилович заявив, що народ Донбасу не залякають навіть ті, хто називає себе «Донецькою Народною Республікою» і не дозволить знищити Донбас. Він закликав об’єднатися у боротьбі за «Донбас без зброї та без масок». 20 травня маріупольські металургійні підприємства Ахметова проводили акції протесту проти сепаратистів, а вже 21 травня під час свого емоційного звернення Ахметов заявив: «ДНР обманює людей. Вони обманюють народ Донбасу. Це - пройдисвіти, вони взяли в заручники весь Донбас і тероризують його. Хто вони? Звідки ці люди? Звідки узялися ці «генії»? Хто вони були вчора? Вони не створили жодного робочого місця...Якщо хтось із вас думає, що вони ведуть вас до успіху, це - помилка...Вони ведуть до краху, до убогості, до голоду й холоду. Своїми діями вони не захищають Донбас, вони знищують Донбас...Нам, Донбасу із ДНР не по дорозі».

Реакцію олігарха на дії з боку бойовиків зрозуміти дуже просто, адже, він уважав, що хазяїном Донбасу є лише він, а тут з’являються якісь люди зі зброєю і починають диктувати йому - одному з найвпливовіших людей в Україні свої вимоги. Хоча за своїми поглядами, Рінату Даниловичу завжди були ближче бійці за «ДНР», ніж ті, хто бореться за Україну, ділитися своїм бізнесом він з ними не збирався. Вже 23 травня так званою «прокуратурою» «ДНР» було порушено проти Ахметова кримінальну справу. Вкінці весни, один із ватажків терористів Денис Пушилін заявив, що з Ахметовим не буде більше переговорів, а якщо з його сторони будуть спроби проведення «провокативних дій», у «республіки» є декілька варіантів як реагувати на такі дії.

Коментуючи результати «референдуму», який відбувся на Донбасі, Ахметов заявив, що Донецьк Росії не потрібен, а «ДНР» не визнає жодна країна світу. Виходом із ситуації олігарх назвав зміни в Конституції, а саме - децентралізацію. Тоді один з представників «уряду ДНР» М. Руденко заявив, що «Ахметов протиставить себе народу Донбасу, коли Краматорську та Слов’янську йде війна на знищення». А один із лідерів Євромайдану Ю. Луценко, пізніше, навіть назве Ахметова «попутником української революції» та «носієм українського економічного націоналізму». Те що олігарх виступає за Донбас у складі України підтвердить і російський політик, опозиціонер М. Ходорковський. Але все не так просто.

Від самого початку конфлікту Ахметов був ні на боці України, ні на боці «ДНР». Він був патріотом самого себе. Олігарх хотів підтримати тих людей, які не зазіхатимуть на його бізнес. І таких людей він знайшов серед окремих ватажків «республіки». Одним з таких став лідер бойовиків О. Ходаковський, який навесні 2015 року заявляв, що його фінансує сам Р. Ахметов, бо він виступає за збереження бізнесу олігарха: «якби я був апологетом олігархів і був зацікавлений у тому, щоб була єдина Україна, мені було б досить просто зняти дві роти, і «ДНР» вже б не було...Якщо я людина Ахметова - тоді він найбільший патріот «ДНР», оскільки в такому випадку він фінансує той підрозділ, який дозволяє цій республіці існувати» - казав сепаратист. Також, нас можуть зацікавити слова російського диверсанта і тодішнього лідера «ДНР» О. Бородая, який осіню 2014 р. казав, що вони дозволили Ахметову вивозити в Італію з окупованої території продукції своїх підприємств, взамін на підтримку «ДНР», яка живе завдяки гуманітарним конвоям олігарха, що є черговим доказом співпраці Ахметова із окупаційним режимом Донбасу.

Але серед прихильників «ДНР» завжди залишалися і ті, які все рівно не вважали Ахметова своїм. В першу чергу це було пов’язано із тим, що олігарх платить податки Києву, таким сином, на їхню думку, «спонсоруючи операцію проти «ДНР». Так, ще у 2014 році бойовики привласнили стадіон «Донбас-Арена» - справжню окрасу Донецьку, на яку Ахметов витратив мільярди доларів.

Влітку того ж року у ЗМІ поширювалась інформація, що Ахметов готовий запропонувати ватажкам сепаратистів великі гроші, аби ті покинули Донецьку область, але ця інформація не була підтверджена. Та навіть, якби він і хотів це зробити, у нього нічого б не вийшло, бо провідні ватажки бойовиків завжди контролювалися з Росії.

2015 рік виявився для Ахметова не менш складним, ніж попередній але тим не менш, йому вдалося досягти великих результатів у поверненні бізнесу на території «ДНР». Мова йде про банк «МУМБ» та компанію «ДТЕК». Це можна пов’язати із тим, що минулого року між «головою ДНР» Захарченком та Ахметовим відбулася таємна зустріч на якій було досягнуто домовленостей про призначення на ключові посади людей останнього, заміні «депутатів» «народної ради» та передачі вугільної галузі під контроль Єнакіївського ОПГ. Також, згідно з інформацією, опублікованою хакерами було досягнуто домовленості про «повну автономію Донбасу у складі України», а вище вже згаданого О. Ходаковського згідно з документом, мало бути призначено Секретарем Радбезу «республіки». У прес-службі Ахметова інформацію відразу назвали «брехнею ЗМІ». Але, насправді, вона виглядає цілком правдоподібно. До того ж, ще наприкінці 2014 року проукраїнські активісти Донецьку казали, що у так званому «ополченні» перемагає саме «ахматівська гілка».

Загалом, у минулому році олігарх не був публічним і рідко з’являвся на екранах. Але, відомо, що наприкінці вересня він з’явився в окупованому Донецьку, де відвідав СШО №63 в якій він вчився і пообіцяв за власні гроші відбудувати мікрорайон Октябрський. Пізніше він заявив про бажання хоча б раз приїхати на «Донбас-Арену» разом з ФК «Шахтар». Тоді «голова республіки» Захарченко відразу відповів, що буде радий їхньому приїзду, але Ринат Данилович на запрошення досі не відповів, адже позитивна відповідь стане черговим доказом його співпраці із сепаратистами.

Два роки війни на Сході дуже дорого коштували олігархові. Лише протягом 2014 року Ахметов втратив майже $6 мільярдів а станом на початок березня 2016 року його статки зменшилися з 6,7 до 2,3 мільярдів доларів. Зазначимо, що на початку антитерористичної компанії на Донбасі, у списку найбагатших людей світу український олігарх займав 88-е місце зі статком 12,5 мільярди доларів, а ще раніше - у 2012 році він був на 39 місці зі статком у 14 мільярдів доларів

Але все ж таки, що міг зробити Ахметов для збереження окремих частин Донбасу під контролем України?

1) Він міг донести до жителів Донбасу правдиву інформацію, розмістивши на трубах власної Курахівської ТЕС передавачі власних ТРК «Донбас» та «Україна»;

2) Не надавати фінансової підтримки окремим представникам сепаратистських об’єднань та не відправляти на окуповані території гуманітарні конвої;

3) Надавати фінансову підтримку добровольчим батальйонам, як це робив І. Коломойський, що відіграло велику роль у перешкоджанні просунення російських військ;

Але бути патріотом України Ахметову не вигідно, адже, так він втратив би весь свій бізнес, який опинився на окупованих територіях. А займаючи позицію «миротворця», як ми бачимо, більшу частину бізнесу йому все ж таки вдалося зберегти.

Як писали ЗМІ, близько місяця назад, президент Порошенко знов запропонував Рінату Леонідовичу очолити окуповані сепаратистами території аби потім повернути їх під синьо-жовтий прапор. Цього разу колишній хазяїн Донбасу погодився. Але без бажання Путіна здійснити ці плани просто не реально, а конфлікт на Сході, схоже, що затягнеться на десятиліття.

 

Володимир МУЛЯРЧУК

Расследования