25.04.2016 | Политика

Шахты Ахметова в Ростовской области Россия использует в войне на Донбассе

Шахты Ахметова в Ростовской области Россия использует в войне на Донбассе

Одиозный олигарх удерживая российские шаты поддерживает российских агрессоров

Рінат Ахметов володіє головними шахтами Ростовської області. Про це ІНФОРМАТОР повідомили джерела у Кабміні.

Володіючи фактично трьома, а опосередковано чотирма шахтами у Ростовській області, український олігарх фактично визначає цінову та економічну політику регіону і впливає на вугільну галузь Росії.

Придбати ці шахти Ахметову вдалося у 2010 році, коли режим Путіна почав розпродавати вугільні підприємства. У результаті, наразі в Ростовській області працюють 4 вугільні компанії (російські “Південна вугільна компанія”, “Донське вугілля”, Кінгкоул та українська Донецька паливно-енергетична компанія (ДТЕК) Ріната Ахметова), видобуток йде на 6 шахтах, які в минулому році виробили трохи більше 4 млн тонн вугілля.

Головним підприємством олігарха у регіоні є шахта “Обухівська”. Тут видобувають найчистіший антрацит, який традиційно відправляють на експорт. У 80-х рр. шахта вийшла на проектну потужність в 3 млн тонн антрациту на рік. У кращі роки на шахті і супутніх виробництвах працювали більше 8 тисяч осіб, переважно жителі сусіднього  містечка Звєрєве. Це одна з найбільших шахт в Європі, шахтне поле простягається під землею на 14 км.

Як свідчать місцеві джерела, протяжність тунелів з “Обухівської” давно використовується контрабандистами, – мережа тунелів і ходів у ній простягається під землею на кілометри. За свідченням шахтарів, вони без перешкод можуть переходити пройти в сусідню Україну. Наразі ці території захоплені терористами “ДНР”.

Як зазначають “звєвєрці”, після того, як Ахметов став власником шахти, ситуація на підприємстві поліпшилась і їм дуже рідко затримують зарплату. Окрім цього, він суттєво підняв її розмір.

Так само він є повновладним господарем у сусідньому містечку Гукове. Там розташоване шахтоуправління шахти “Дальньої”, також купленої Рінатом Ахметовим. Саме виробництво знаходиться в Красносулинському районі, на якому працює близько тисячі жителів Гукове і сусідніх сільських районів.

За словами інсайдерів, Ахметов нерідко перепродає вугілля, не використане місцевими російськими підпримствами, і нелегально видобуте у копанках, Україні, але не від себе, а від Російської федерації. За допомогою такої схеми олігарх наживається на нашому бюджеті.

Окремою статтею доходів, які він отримує з цих шахт – є контрабандні шляхи з Ростовської області до окупованої Донеччини. Фактично, Аметов контролює більшість нелегальних товарів, які рухаються в обох напрямках. Також, через ці тунелі, час від часу заходять групи російських військових, які хочуть залишитися непоміченими. Однак, ці нелегальні ходи посилено контролюють не лише служба безпеки ДТЕКу, а й російські спецслужби, а тому по них курсують лише перевірені особи.

Расследования