26.12.2023 | Политика

ПДВ для України хай платять німці: практика податкових “скруток” за участі топ посадовців ДПС продовжується

ПДВ для України хай платять німці: практика податкових “скруток” за участі топ посадовців ДПС продовжується

В той час коли в Німеччині лунають заклики запровадити “податок солідарності з Україною” – спеціальну надбавку до податку на прибуток для надання допомоги у веденні війни, безпосередньо в Україні продовжується практика податкових “скруток”.

Як повідомляє близький до Державної податкової служби Телеграм канал Дон Кіхот, за участю в.о. заступника голови служби Євгена Сокура було “скручено” 200 мільйонів гривень: “За нашою інформацією, Євген Сокур дав можливість скрутити 200 лямів львівській групі обнальників. Наразі компанії перереєстровуються до Житомира, за командою Сокура”.

 

 

 

Відповідно, крім Євгена Сокура у схемі задіяні ще двоє топ-посадовців: в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Никитюк Микола Вікторович та в.о. начальника Головного управління ДПС у Житомирської області Чернецька Теодозія Юріївна. Після проведення “скрутки” львівськими податківцями, компанії будуть перереєстровані до житомирської податкової, де відбудеться їх “закриття”.

Варто відзначити, всі троє топ-податківців тісно пов’язані між собою. Так, Євген Сокур протеже Данила Гетманцева, про що неодноразово писали українські ЗМІ. Микола Никитюк очолив податкову Львівської області після відсторонення попередньої команди за ініціативи Данила Гетманцева, про що він повідомив у своєму офіційному ТГ каналі.

Стосовно в.о. начальника податкової Житомирської області Теодозії Чернецької, до призначення на посаду вона також працювала в ГУ ДПС у Львівської області, хоча на думку деяких ЗМІ старалась не афішувала дані факти. Зокрема, журналісти звернули увагу, що на сайті обласного управління ДПС, біографічна довідка Теодозії Чернецької відсутня, лише зазначено, що Чернецька має ІV ранг державного службовця.

За інформацією нашого джерела в Державній податковій службі, “скрутка” на 200 мільйонів гривень являється середньою за розміром. Таких “операцій” проводиться сотні, а бюджет України недоотримує близько 7 мільярдів гривень на рік.

Разом з тим, такого роду операції неможливо провести без відома керівництва ДПС.

Нагадаємо, що саме через “скрутки” були звільнені попередники Тетяни Кірієнко. Тоді розмір збитків завданих державному бюджету оцінювався експертами на рівні 5 мільярдів гривень на рік.

Як ми писали раніше, у матеріалі: “Голова податкової служби Тетяна Кірієнко може піти у відставку після вимог США “знаходити точки росту всередині країни”, Західні партнери незадоволені високим рівнем корупції, зокрема в ДПС, та по дипломатичним каналам і через пресу натякають про необхідність або перекрити корупційні схеми, або змінити керівництво.

Зокрема, після заяв спецпредставника президента США по Україні Пенні Прицкер, вийшла велика аналітична стаття на Bloomberg, де українському уряду серед першочергових заходів для стабілізації ситуації у разі затримки західного фінансування рекомендують провести адміністрування податкових надходжень.

360ua.news

Расследования