06.12.2023 | Политика

Голова податкової служби Тетяна Кірієнко може піти у відставку після вимог США “знаходити точки росту всередині країни”

Голова податкової служби Тетяна Кірієнко може піти у відставку після вимог США “знаходити точки росту всередині країни”

Виконуюча обов’язки глави податкової служби України Тетяна Кірієнко може піти у відставку, слідом за скандальним міністром оборони Олексієм Резніковим

Причини ймовірної відставки Тетяни Кірієнко і вже колишнього міністра оборони Олексія Резнікова схожі: вимоги західних партнерів у зв’язку з загальною корупцією та некомпетентністю. Єдина різниця полягає в тому, що якщо звільненню Резнікова передувала перевірка Держаудитслужби та приїзд до Києва голови USAID Саманти Пауер, то у випадку з Тетяною Кірієнко задіяні НАБУ та ГБР, які подвоїли свої зусилля після приїзду до Києва спецпредставника президента США по Україні Пенні Прицкер.

Прицкер у розмові з Володимиром Зеленським та представниками українського істеблішменту порадила не чекати допомоги Заходу, а “починати шукати точки росту всередині країни”. Іншими словами, встановити порядок у системі адміністрування податків з української економіки, яка змогла вистояти в умовах воєнного часу. За думкою Пенні Прицкер, українська влада повинна вже зараз думати про наповнення бюджету з внутрішніх джерел, що буде складно зробити, не змінивши керівництво податкової служби.

Сьогодні Податкову службу України фактично курує одна людина: голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Тетяна Кірієнко – на сто відсотків його людина, перейшла працювати в Податкову з КРАІЛ, де також обслуговувала бізнес-інтереси сім’ї Гетманцева.

Тетяну Кірієнко важко назвати “професіоналом своєї справи”. Про це свідчать факти її біографії, які легко знайти в відкритому доступі: до призначення на пост в.о. Голови Служби Кірієнко працювала в структурі ДПС загалом близько 2 років, починаючи з далекого 2015 року, при цьому ніколи раніше на керівних посадах.

Як повідомляють наші джерела в ДПС України, у 90% випадків Тетяна Кірієнко не розуміє, які документи вона підписує, оскільки не має необхідної кваліфікації. Опосередковано цю інформацію підтверджує порушення ДБР кримінальної справи щодо в.о. голови служби. Згідно з матеріалами справи, які потрапили в розпорядження редакції нашого видання, Кірієнко протягом 2022 року, зловживаючи своїм службовим положенням, видала злочинні накази директорам департаментів фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку, юридичного забезпечення та кадрового забезпечення ДПС України, порушуючи норми статей 172 КК та 221 Бюджетного кодексу, що завдали шкоди бюджету в особливо великих розмірах.

Згідно інформації нашого джерела в Податковій службі, рішення щодо всіх ключових призначень в ДПС України  приймає не Тетяна Кірієнко, а Данило Гетманцев. Він особисто проводить співбесіди з кандидатами на посаду, в приватному порядку називаючи “додаткові умови” для вступу кандидата на посаду. Про критерії, якими керується Данило Гетманцев при відборі кандидатів, легко здогадатися. Найяскравіший приклад – призначення на посаду в.о. заступника Голови служби, який ніколи раніше не працював в ДПС, Євгена Сокура. На офіційному сайті ДПС України в розділі “Керівництво” відсутні фото та інша інформація про Сокура: при натисканні на його профіль відображаються всього два слова “Інформація формується”.

Проте, з відкритих джерел про Євгена Сокура можна сказати, що він був помічником народного депутата Данила Гетманцева, а деякі незалежні розслідувачі-журналісти приписують йому контроль над усіма корупційними потоками ДПС: “відповідає за блокування накладних по всій країні Євгеній Сокур. Офіційно керує також і акцизними зборами, штрафами бізнесу – отже, усіма найскандальнішими сферами”.

Журналісти роблять висновки, що “Гетманцев проштовхує Сокура, а той “прикриває” масштабну схему обдирання бізнесу”.

Однак ДБР та НАБУ активно ведуть розслідування щодо призначених Данилом Гетманцевим корупціонерів з Податкової служби, переважно в областях. За останній час було порушено рекордну кількість кримінальних справ, зупинені схеми незаконного збагачення керівників ДПС в регіонах, ліквідовані схеми незаконних зборів з бізнесу, а кошти направлені до бюджету. Як повідомляє нам наше джерело в ДБР на умовах  анонімності: “фактично ми ходимо по замкнутому колу, скільки б ми не порушували кримінальні справи проти одного корумпованого податківця, Гетманцев на його місце призначає нового, бізнес страждає, а бюджет України недоотримує мільярди гривень”.

Щоб уявити розмір збитків, завданих українській економіці, достатньо подивитися кількість відкритих кримінальних справ щодо ТОП-чиновників ДПС з моменту призначення Тетяни Кірієнко на посаду в.о. голови Податкової – їх більше сотні. Тільки за останній тиждень ДБР порушило кримінальну справу щодо керівництва податкової служби Полтавщини, підозрюваних у незаконному збагаченні на 6,1 мільйона гривень, а в Києві був затриманий начальник одного з відділів ДПС під час отримання хабаря.

В українського суспільства також є питання до Данила Гетманцева: великий резонанс в ЗМІ викликали факти його біографії в контексті зв’язків з РФ, а журналісти-розслідувачі з BIHUS Info представили докази наявності бізнесу сім’ї Гетманцева в окупованому Криму, після чого багато українських ЗМІ звинуватили Данила Олександровича в роботі на користь РФ.

Як повідомляє наш джерело в Службі безпеки України на умовах анонімності: “це не означає, що Гетманцев є агентом ФСБ в класичному розумінні, фактично в нинішніх умовах проведення контррозвідувальних заходів це неможливо. Інша справа – вплив Гетманцева на українську податкову, і відповідно на економіку, яка несе втрати не лише від військових дій, але і від поборів з боку податківців, при цьому бюджет недоотримує колосальні кошти, необхідні для фінансування фронту та утримання стабільної соціальної обстановки. Так, з цього погляду можна сказати, що дії Гетманцева вигідні РФ. Тут можна провести аналогію, коли росіяни б’ють по енергетичній інфраструктурі України, домагаючись схожих цілей”.

У зв’язку з об’єктивним зменшенням фінансової допомоги від Західних партнерів, Україні доведеться все більше “покладатися на себе” і переходити на “внутрішні джерела фінансування”, що надходять від податків та зборів. І слова спецпредставника президента США Пенні Прицкер – це послання українському бізнесу та чиновникам про те, що скоро настануть зміни. І ці зміни мають розпочатися з Податкової служби України.

360ua.news

Расследования