02.12.2016 | Политика

Киевские правоохранители покрывают тендерные схемы на рынке городского электротранспорта

Киевские правоохранители покрывают тендерные схемы на рынке городского электротранспорта

Как стало известно Общественной организации «Верховенство права», правоохранителями города Киева, сознательно не открывается уголовное производство по факту подделки документов одним из участников аукционов по закупке городского электротранспорта в Хмельницкой, Сумской, Киевской, Полтавской и Одесской областях - ООО «Укрпастех»

Следует отметить, что первоначально заявление по факту подделки документов предприятием ООО «Укрпастех», принимавшем участия в аукционах по закупке электротранспорта, было направлено в Прокуратуру города Киева и ГУ НП в городе Киеве, еще в начале сентября 2016 года. Прокуратура города Киева сообщила, что перенаправила заявление в Киевскую городскую прокуратуру № 6, а та в свою очередь, перенаправила заявления уже в Печерское УП. ГУ НП в городе Киеве вообще не удосужилось дать какой-либо ответ на заявление общественников.

Таким образом, более двух месяцев правоохранительные органы "играют в футбол" заявлением о преступлении. Более того, по состоянию на сегодняшний день, ни единого письменного ответа о ходе рассмотрения заявления, общественниками не было получено.

Тем не менее, речь идет о более чем 880 миллионах гривен – общей суммы проведенных аукционов по закупке электротранспорта для городов Украины, которые из-за бездействия правоохранительных органов могут быть навсегда потеряны.

По выявленным фактам, общественная организация «Верховенство права» дополнительно обратилась в Национальное антикоррупционное бюро Украины.

 

 Директору Національного антикорупційного

бюро України

Ситнику Артему  Сергійовичу

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3

ЗАЯВА
про вчинення злочину

            

По інформації, яка розміщена на офіційному веб - порталі уповноваженого органу з проведення публічних закупівель prozoro.gov.ua, громадській організації «Верховенство права» стало відомо, що в деяких регіонах України на протязі 2016 року були проведенні аукціони із закупівлі міського електротранспорту (тролейбусів), а саме:

 КП «Хмельницьке комунальне підприємство «Електротранс» (м. Хмельницький)  - 7 нових тролейбусів на очікувану вартість закупівлі 32 200 000,00 гривень. (Номер оголошення щодо проведення процедури закупівлі UA-2016-07-29-000415-b);

 КП «Комунальне підприємство Сумської міської ради «Електроавтотранс» (м. Суми) - 7 нових тролейбусів на очікувану вартість закупівлі 36 127 000,00 гривень. (Номер оголошення щодо проведення процедури закупівлі UA-2016-07-29-000332-b);

 КП «Київпастранс» (м. Київ) – 40 нових тролейбусів на очікувану вартість закупівлі 760 100 000,00 гривень. (Номер оголошення щодо проведення процедури закупівлі UA-2016-07-18-000235-a);

 КП «Полтаваелектроавтотранс» (м. Полтава) – 5 нових тролейбусів на очікувану вартість закупівлі 24 700 000,00 гривень. (Номер оголошення щодо проведення процедури закупівлі UA-2016-08-02-000109-a);

 КП «Одесміськелектротранс» (м. Одеса) – 5 нових тролейбусів на очікувану вартість закупівлі 27 000 000,00 гривень. (Номер оголошення щодо проведення процедури закупівлі UA-2016-07-28-000108-c);

         

Згідно інформації отриманої із веб - порталу prozoro.gov.ua в вищевказаних аукціонах постійно приймає участь ТОВ «Укрпастех» (код ЄДРПОУ 30970183).

           

Варто зазначити, що учасник ТОВ «Укрпастех» в складі тендерної пропозиції по всім п’яти аукціонам надав документи, які явно були сфальсифіковані за допомогою редакційної електронної програми.

           

Так в документах, що надавав ТОВ «Укрпастех» в складі пропозицій, печатка та підпис були зроблені шляхом штучного електронного накладення, що можливо побачити "неозброєним оком". Тобто такі документи не були власноручно підписані та скріплені печаткою уповноваженою особою ТОВ «Укрпастех».

         

За загальними правилами проведення з підготовки та подання тендерної пропозиції сканований варіант пропозицій не повинен містити різних накладень, малюнків (наприклад, накладених підписів, печаток) на скановані документи.

            Як вбачається з інформації протоколу розгляду тендерних пропозицій, більшість документів ТОВ «Укрпастех» не є сканованими з оригіналу, оскільки зроблені в форматі «doc» та штучно переведенні, після накладення підпису та печатки, в формат «pdf».

            Таким чином, ТОВ «Укрпастех», переслідуючи певні корисливі мотиви, шляхом завантаження підроблених документів на офіційному веб - порталі уповноваженого органу з проведення публічних закупівель prozoro.gov.ua:

 по – перше, ввів в оману тендерні комітети КП «Хмельницьке комунальне підприємство «Електротранс», КП «Комунальне підприємство Сумської міської ради «Електроавтотранс», КП «Київпастранс», КП «Полтаваелектроавтотранс» та  КП «Одесміськелектротранс».

 по – друге, втрутився в систему prozoro.gov.ua та штучно надав перевагу в аукціонах іншому учаснику.

          

Такі дії ТОВ «Укрпастех», можуть призвести до незаконного витрачання вищевказаними замовниками бюджетних коштів у великому розмірі, а саме: 32 200 000,00 гривень, 36 127 000 гривень та 760 100 000 гривень, 24 700 000,00 гривень та 27 000 000,00 гривень.

 Відповідно до статті 358 Кримінального кодексу України, підроблення посвідчення або іншого документа, який видається чи посвічується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою, або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, а так само інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

          

Варто також зазначити, що використання завідомо підробленого документа є закінченим злочином з моменту, коли документ пред'явлено або подано винним незалежно від того, чи вдалося йому досягти поставленої мети.

 ідповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

 Також варто зазначити, що ТОВ «Укрпастех» відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань знаходиться за юридичною адресою: 01011, м. Київ, вул. Лєскова, будинок 1 А, квартира 38. Таким чином, можливо зробити припущення, що кримінальний злочин був вчинений саме за цією адресою, де знаходиться оргтехніка ТОВ «Укрпастех», на якій робилися підробленні документи для подальшого їх використання при участі в тендерах (аукціонах).

 Таким чином, відповідно до загальних правил статті 218 Кримінального процесуального кодексу України всі слідчі дії необхідно проводити за місцем скоєння злочину, тобто за місцем створення підроблених документів, а саме 01011, м. Київ, вул. Лєскова, будинок 1 А, квартира 38.

 Варто також зазначити, що громадська організація «Верховенство права» вже зверталась у вересні 2016 року по даним фактам до Прокуратури міста Києва та ГУ НП у місті Києві. Прокуратура міста Києва  повідомила, що перенаправила заяву в Київську міську прокуратуру №6, а та в свою чергу повідомила про перенаправлення заяви вже в Печерське УП ГУНП в місті Києві.

 Станом на сьогодні жодної письмової відповіді про хід розгляду заяви не надходило.

 Проте, мова йде про 880 127 000,00 бюджетних гривень - загальної суми проведених аукціонів по закупівлі міського електротранспорту в Хмельницькій, Сумській, Київській, Полтавській і Одеській областях, які із-за бездіяльності правоохоронних органів можуть бути "оприбутковані" незаконним шляхом.

 Враховуючи значущість вищевказаних фактів, можливо зробити висновок про навмисну бездіяльність правоохоронних органів міста Києва з метою прикриття злочинної діяльності ТОВ «Укрпастех» та пов’язаних з ним осіб на аукціонах.

        

На підставі вищевикладеного, керуючись статтею 40 Конституції України, статтею 21 Закону України «Про громадські об’єднання», статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України, -

 ПРОСИМО:

                       

Перевірити вищевказані факти та у разі їх підтвердження, внести відомості по даним фактам до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати досудове розслідування та домогтись притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

 Про результати перевірок та хід досудового розслідування письмово повідомляти громадську організацію «Верховенство права» за адресою: 65012, м. Одеса, а/с № 47. При наданні відповіді посилатись на вихідний номер заяви.

Голова правління    Ю.Ю.Васильєв    

verhovenstvo.com

Расследования