16.09.2016 | Политика

Трамвайно-тролейбусні республіки України. Частина II. Хмельницький

Трамвайно-тролейбусні республіки України. Частина II. Хмельницький

Громадська організація «Верховенство права» продовжує висвітлювати порушення діючого законодавства, брудні дії замовників торгів та нечесну гру деяких підприємств, під час державних закупівель комунального електротранспорту для міст України. Сьогодні мова буде йти про Хмельницький

Хмельницький вирішив не відставати від Одеси, Маріуполя і Сум в закупівлі міського електротранспорту. Так, Комунальним підприємством «Хмельницьке комунальне підприємство «Електротранс», на 6 вересня 2016 року заплановано проведення аукціону із закупівлі 7 нових тролейбусів.
На аукціон вже заявилися чотири учасники: ДП АСЗ 1 «АТ «АК «Богдан Моторс», ТОВ «Укрпастех», ТОВ «НТП СТГ Інженерінг» і ТОВ «Росенергомаш».

Двох учасників встигли відхилити ще на стадії кваліфікації, а саме: ТОВ «НТП СТГ Інженерінг» і ТОВ «Росенергомаш».

ТОВ «Росенергомаш» було відхилено через те, що учасник не надав копії аналогічних договорів, а також запропонував тролейбуси, які не відповідають технічним вимогам замовника, що в принципі є вагомою підставою.

З іншим учасником, ТОВ «НТП СТГ Інженерінг», не все так просто. Його пропозицію відхилили через те, що учасник в технічних умовах вказав передню підвіску, як незалежну, хоча в наданому сертифікаті відповідності, передня підвіска значиться залежною. Проте, ТОВ «НТП СТГ Інженерінг» також були надані результати випробувань транспортного засобу з передньою незалежною підвіскою, що підтверджує можливість її встановлення на запропонований компанією транспорт.

Але існує одне одне, "але", згідно чинного законодавства, сертифікат відповідності видається тільки після виробництва партії тролейбусів і звернення із заявою у відповідний орган сертифікації. Таким чином, учасники фактично можуть надати відповідні сертифікати тільки після того, як вони будуть упевнені, що їх пропозиція буде акцептована, оскільки заздалегідь виготовляти техніку без перспективи продати її, занадто дороге задоволення у реаліях нинішньої економіки України.

Як видно, підстава для відхилення ТОВ «НТП СТГ Інженерінг» "так собі", з урахування того, що надійність техніки підприємства не гірше від конкурентів, а по ціні вона на порядок дешевше. Але навіщо це знати тендерному комітету?

На сьогоднішній день, упевненість по всім параметрам має тільки один учасник - ДП АСЗ 1 «АТ «АК «Богдан Моторс», у якого, як мовиться, «все на мазі».

Не можна не відмітити, що як і на інших тендерах, підтримати ДП АСЗ 1 «АТ «АК «Богдан Моторс» прийшло підприємство - ТОВ «Укрпастех», яке знову ж таки, пропонує тролейбуси свого «нібито конкурента» - «Богдан Моторс», будучи при цьому офіційним дилером ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс».

З вищевикладеного стає прекрасно видно, що ДП АСЗ 1 «АТ «АК «Богдан Моторс» на аукціонах із закупівлі комунального транспорту обзавівся непоганим "веденим", що заявляється на аукціон більше "для статистики", ніж за реальною перемогою. Адже продати техніку дешевше, ніж вона коштує у її виробника, просто неможливо.

Навіщо ж тоді ТОВ «Укрпастех» йде на заздалегідь програшний тендер? Припущення напрошується само собою - отримати відкат від «Богдан Моторс» за допомогу в перемозі на тендері.

Таким чином, не складно визначити наперед, хто буде "зі щитом" за результатами Хмельницького тролейбусного аукціону. Шкода лише, що бюджет регіону виявиться "на щиті", оскільки за 7 тролейбусів учасника-фаворита, платникам податків доведеться переплатити від 7 до 10,5 мільйонів гривень.

Далі буде…

verhovenstvo.com

Расследования