20.05.2016 | Экономика

Fitch: курс гривны будет падать, если Украина получит кредит от доноров

Fitch: курс гривны будет падать, если Украина получит кредит от доноров

Рейтинговое агенство «Fitch» подтвердило долгосрочный рейтинг дефолта эмитента Украины на уровне «ССС» ввиду отсутствия значительного прогресса в реформах государства

Його аналітики висловили думку, що новий уряд поступово може рухатися в напрямку змін, передбачених у програмі співпраці з МВФ, для отримання від кредиту від Фонду (можливо, на початку ІІІ кварталу). Водночас за їх словами, цей процес буде гальмуватися слабкою партійною дисципліною у президентській партії.

Fitch вважає, що затримки з отриманням фінансування від міжнародних донорів підкреслюють вразливість зовнішньої позиції України – в частині можливості нарощування резервів та виконання боргових зобов’язань. В агентстві не виключають зростання резервів до 17,7 млрд дол. до кінця 2016 року, якщо буде отримане раніше заплановане фінансування в обсязі 8 млрд дол. (у т.ч. 5,2 млрд дол. – від МВФ).

Якщо ж запланованих зовнішніх надходжень не буде, це не підірве можливість України платити по боргам, проте посилюватиме тиск на гривню та поставить під загрозу її відновлення, вважають експерти. На їх думку, валютні обмеження будуть ще залишатися, але поступово скасують.

Фахівці Fitch звернули увагу, що дефіцит консолідованого бюджету України (з урахуванням «Нафтогазу») зменшився до 2,6% ВВП з середніх за 5 років 6,8%. Водночас зниження ставки ЄСВ наполовину, а також скасування додаткового імпортного збору без будь-якого компенсувального скорочення витрат робить складним досягнення цілі щодо не перевищення дефіциту держбюджету 3,7% ВВП.

За оцінками агентства, держборг України (прямий та гарантований) перевищує 80% ВВП. Вони вважають невизначеною перспективу зниження цього показника до не більш ніж 71% ВВП (як це передбачено в програмі МВФ) на фоні намагань сформувати поєднання зростання економіки та первинного профіциту держбюджету.

Fitch очікує, що дефіцит поточного рахунку збільшиться до 3% від ВВП в 2016 році з 0,2% в 2015 році, при тому, що експорт скоротиться ще 11% після припинення угоди про вільну торгівлю з РФ.

Разом з тим, експерти агентства прогнозують, що в поточному році українська економіка повернеться до зростання (середньостроковий потенціал – 2%) після падіння ВВП у 2015 році на 9,9%, а інфляція в 2016 році в середньому складе 15%.

Аналітики констатували, що наразі їм недоступна тверда оцінка потреб банківської системи України в докапіталізації. Вони нагадали, що за даними МВФ станом на серпень 2015 року, частка проблемних кредитів становили 44% (в т.ч. 56% - реструктуризовані).

finbalance.com.ua

Расследования