30.04.2016 | Криминал

Афера на 30 млрд грн: как ложные переселенцы банкротят государство

Афера на 30 млрд грн: как ложные переселенцы банкротят государство

Обкрадання відбувається за сприянням чиновників і працівників банків. За два роки війни держава платила пенсії та адресну допомогу людям, які не проживають на підконтрольній Україні території. СБУ та Мінсоцполітики назвали шокуючу цифру - близько 700 тисяч фейкових переселенців

Мільярди гривень в умовах війни замість потрапити до наших кишень зникли у невідомому напрямку.  Законодавство говорить досить чітко - усі соціальні виплати мають виплачуватися лише переселенцям, які виїхали з окупованої частини Донбасу, зареєструвалися та проживають на підконтрольній Україні території. Проте в результаті масштабної афери з 1 мільйону 750 тисяч переселенців більше 700 тисяч отримували виплати з загальноукраїнської казни, не виїжджаючі з окупованої території. І це в кращому випадку, бо є гірший - гроші взагалі були банально вкрадені.

Наприклад, у Краматорську зареєстровано 60 тисяч вимушених переселенців, які отримують необхідні соцвиплати. Фактично проживає лише близько восьми тисяч. Тобто, більше 50 тисяч незаконно отримують допомогу.

В одному з торговельних центрів за документами живуть 26 втікачів від "ДНР". У супермаркеті "АТБ" ще 55 людей, а в дитячій бібліотеці - 63. У двох гуртожитках чиїсь умілі руки змогли розмістити близько тисячі людей, хоча живуть там не більше ста переселенців. За словами волонтера Олени Волкової, дуже часто адреса реєстрації може належати дитячому садку.

"Ви просто називаєте будь-яку адресу, за якою нібито проживаєте. Вам її записують, а працівники того ж соцзахисту навіть не мали можливості перевірити", - стверджує Волкова. Ця схема виглядає досить просто.

Місцеві жителі жителі прозвали її туром вихідного дня. У перший час до центрів приїжджали цілими автобусами. Приїжджає людина з окупованої території в будь-яке місто, приходить в управління соцзахисту, каже, що переселенець, називає будь-яку адресу і її реєструють. Міграційна ставить позначку, далі - готова довідка для виплати адресної допомоги переселенцю, а якщо ти пенсіонер - ще й пенсії. Після оформлення усіх виплат псевдопереселенець повертається назад на окуповану територію.

Проте найбільшою несправедливістю є отримання допомоги тими, хто ніколи не був на неокупованій території. "Вони не тільки не проживали, а навіть і не приїжджали. Представляла їх одна особа. Це можна довести, провівши почеркознавчу експертизу, шо заяви від різних осіб фактично написані однією особою. Вони схожі? Схожі", - наголошує перший заступник прокурора Краматорська Юрій Куташі. Зазвичай до схеми оформленння пенсій додається ще й банк.

У Бердянську, за даними СБУ, двоє посередників зібрали з 500 жителів окупованої частини Донбасу копії документів. Вони зуміли оформити всі необхідні документи і поставити на потік отримання соцдопомоги переселенцям. Далі за домовленістю з керівництвом банку на людей оформлювались картки, куди зараховувалися соцвиплати, їх переводили в готівку та вивозили на окуповану територію. Який процент від цих сум потрапив тим, на кому призначався і чи потрапило хоч щось взагалі, невідомо нікому. Ця схема діяла по всім прифронтовим областям.

При цьому управління соцзахисту не повинно перевіряти адреси реєстрації, адже це є завданням Міграційної служби, де обмежена кількість людей. Цією прогалиною в системі скористалися усі.

Проте всі чиновники про це знали. І те, що так довго нічого не робили нагадує вже зовсім не халатність, а участь у цій схемі. Людей реєстрували тисячами в одному під’їзді, а ще в супермаркетах або в Пенсійному фонді. У Селідовому зареєстровано більше двох тисяч "мертвих душ". У Запорізькій області станом на 1 березня було зареєстровано 102 тисячі вимушених переселенців. Мініальна перевірка встановила  - 61 тисяча не проживає за місцем реєстрації. Виплати заблокували, після цього лише чотири тисячі звернулися за відновленням.

Тому щомісячно Пенсійний фонд перерахуовує на пенсії переселенцям області 450 мільйонів гривень. Виходить, за півтора роки було виплачено тільки сумнівних пенсій на 8 мільярдів гривень. А ще по 844 гривні йде на оплату житла переселенців. Це плюс 200 мільйонів. Тільки в одній області. Взагалі суми обраховується в межах 30 мільярдів. Ба більше, зараз є достовірна інформація, що з цих 700 тисяч переселенців - близько 60 тисяч – "мертві душі" у прямому сенсі.

Тобто, пенсії та соцдопомога оформлювалася на вже померлих людей. Можна довго сперечатися, чи справедливо виплачувати пенсії людям на окупованій території. Утім беззаперечним є те, що виплачувати їх мертвим душам точно не можна. Платити комунальні мільярди фейковим біженцям з окупованих територій - відвертий злочин, що став можливий, тільки в результаті кругової поруки  чиновників і силовиків.

Наразі значну частину виплат зупинили для широкомасштабної перевірки усіх переселенців. Держава віддала десятки мільярдів внікуди, але не змогла забезпечити необхідним тих, хто цього дійсно потребує.

Сергій Гальченко, Андрій Сокуренко, ТСН Тиждень, 1+1 

Расследования