30.04.2016 | Бизнес

На Львовщине 23 домовладения продают солнечную энергию государству

На Львовщине 23 домовладения продают солнечную энергию государству

Окупаемость установки 10 кВт составляет порядка 7 лет

У ПАТ «Львівобленерго» за два роки існування «зеленого» тарифу на електричну енергію для приватних домогосподарств зареєстровано 23 сонячні станції в таких домах.

Роман Баб’ячок – український Колумб, який перший відкрив, що можна заробити на сонці в нашій державі. Чоловік за допомогою фотомодулів збирає сонячну енергію. Спеціальні батареї займають 60 м кв. і розташовані здебільшого на даху будинку. Загальна потужність такої електростанції 10 кВт.

«В зимовий місяць він в 4 рази має меншу сонячну активність і менше генерує, ніж в сонячні місяці. Порічно, щоб цікаво було подивитися, в 16-му році зараз вже є 3480 кіловат-годин. За весь 2015 рік згенеровано 16 200 кВт/год», — розповів власник домашньої електростанції в Солонці Роман Баб’ячок.

Для господарства чоловіку потрібно 300-400 кіловат-годин. Решту енергії продає «Львівобленерго» за «зеленим» тарифом. А це приблизно 5,5 грн за кіловат. Так за минулий рік Роман Баб’ячок заробив орієнтовно 50 тис. грн. 

«Ми не маємо права відмовити споживачеві, який хоче продавати нам електроенергію, дотримується всіх норм, які визначені чинним законодавством, тому що це прописана процедура державою і ми її виконуємо», – зазначив фахівець прес-служби ПАТ «Львівобленерго».

Оснащувати сонячними батареями можна не лише приватні садиби. Громадські організації чи об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і собі можуть використовувати альтернативні джерела енергії. Щоправда, лише для себе. Так «Агенція європейських інновацій» у Львові в рамках польського проекту на даху дев’ятиповерхівки встановила сонячну установку потужністю два кіловати.

«В сонячний день вона дає в середньому 10 кВт, тобто це 5-6 годин активної роботи. Ця установка іде в наш офіс, який є в цьому будинку. Через інвертор виробляється електрична енергія і вона йде так звана «онґрід» зразу на живлення будинку», – пояснив президент «Агенції європейських інновацій» Іван Кульчицький.

Встановлення електростанції затратне. На десятикіловатну установку треба витратити в середньому 11 тис. євро. Окуповується вона за 7 років. Це й пояснює, чому в Україні їх ще не тисячі, а лише сотні.

«Якщо за два роки в Німеччині сонячних станцій було встановлено близько 400 тисяч штук в домогосподарствах, то в Україні за роки це було 300 станцій», – додав Роман Баб’ячок.

До прикладу, у Німеччині держава компенсує 50% вартості встановлення сонячної станції, а кредити на альтернативні системи банки дають під нульовий відсоток.

«Повинна бути державна програма, державна підтримка, державна організація і фактично типи панелей можна робити в себе і не возити тисячі кілометрів і не платити валюту за них», – зазначив керівник Асоціації ПЕК Львівщини Ярослав Шпак.

Спеціалісти відзначають: Україна має вдале розташування, тому сонячний потенціал у нас є.

zaxid.net

Расследования