11.04.2016 | Бизнес

"Незаменимые" люди Януковича продолжают делать карьеру в "Укртранснефти"

"Незаменимые" люди Януковича продолжают делать карьеру в "Укртранснефти"

ПАТ «Укртранснафта» , стратегічно важливому для України підприємстві, повертають посади і, навіть, йдуть на підвищення люди, що свого часу довели свою відданість «режиму» Януковича і були ключовими в його тіньових схемах.

Так колишній перший заступник директора філії «Укртранснафти» - Магістральних нафтопроводів «Дружба» - регіонал за переконаннями і покликанням Олександр Шубка призначений нині на посаду радника генерального директора ПАТ «Уктранснафта» .

Вступивши до лав регіоналів у 2008 році, Олександр Шубка (родич Сергія Льовочкіна),  виявив неабияку послідовність у проваджені лінії своєї політичної сили. Будучи депутатом Волиньради, Шубка проігнорував у листопаді 2013 року екстрену сесію облради з питання євроінтеграції. А як продемонстрували подальші події, ці голосування, були не тільки на підтримку євроінеграційного процесу, а і проти  політики тодішньої влади, яка всупереч волі народу різко відмовилась від європейського напрямку. Пізніше, у травні 2014 року на позачергових виборах Президента України, Олександр Шубка входить до переліку довірених осіб кандидата Сергія Тігіпка, що уособлював сподівання залишків Партії регіонів на реванш.

Але за політичну позицію не судять. А от професійна діяльність Олександра Петровича Шубки може являти собою предмет для досліджень правоохоронців. У 2006 році він стає заступником директора ВАТ «Укртранснафта» філія Магістральні нафтопроводи «Дружба». У 2008 році – вже перший заступником керівника цього підприємства. У нафтопереробній галузі ні для кого не секрет, що в цей час Шубка фактично виконує обов’язки «наглядача» за єдиною працюючою філією «Укртранснафти». Крадіжки нафти набувають системного і організованого характеру. Нафту відкачували через технологічні комунікації ЛВДС «Дрогобич» філії МН «Дружба» з подальшим транспортуванням та переробкою на АТ «Нафтопереробний комплекс Галичина» м. Дрогобич, де, за дивним збігом обставин,  з початку 2000 років перебував на керівних посадах наш герой.

 

Майже одночасно з призначенням  у 2008 році Шубки першим заступником директора ВАТ «Укртранснафта» філія МН «Дружба», директором ЛВДС «Дрогобич» стає Ігор Піта, а відповідальним за експортно-імпортні операції у філії МН «Дружба» Віктор Юрочко. Зараз же, одночасно з призначенням Олександра Шубки радником директора ПАТ «Укртранснафта», випадково саме Ігоря Піту призначають директором філії МН «Дружба», а Віктора Юрочка першим заступником директора філії МН «Дружба». Очевидний кар’єрний ріст при збережені ієрархії дає розуміння намірів – відновити схему розкрадання нафти і поставити її на більш високий рівень. Олександр Шубка при цьому виступає рушійною силою цієї діяльності.

 Але чи не більше за політичні уподобання і «професійну» діяльність моральне обличчя Шубки проглядається під час аварії жовтня 2014 року у Луцьку у якій він збив підлітка на пішохідному переході. Попри досить поважний вік Олександра Петровича, обставини цієї аварії нагадують більше походеньки «золотої молоді»: із зухвалим нехтуванням правилами дорожнього руху, людьми у чорних представницьких авто, які  прибули на місце ДТП для вирішення питання,  і невпевненими діями міліції, що ніби соромилась виконувати свої обов’язки на місці пригоди.

 Отже, у часи коли необхідно докорінним чином перебудувати систему керування на всіх рівнях, чомусь приймаються більш ніж неоднозначні кадрові рішення. На ключові посади повертаються «вирішальні кадри з досвідом», при цьому не береться до уваги, що «вирішують» вони все на власну користь,  і досі підконтрольні людям пов’язаним з колишньою владою.

 

Олег Бойко, Антикор

Расследования