27.05.2016 | Бизнес

НБУ «пригласил» временную администрациюв банк «имени Виталия Захарченко»

НБУ «пригласил» временную администрациюв банк «имени Виталия Захарченко»

Правление НБУ отнесло «Смартбанк» к категории неплатежеспособных «в связи с непрозрачной структурой собственности», говорится в заявлении Нацбанка

«Національний банк України з травня 2014 року звертав увагу банку та його акціонерів на те, що структура власності ПАТ "Смартбанк" не є прозорою.

Після неодноразових спроб погодити набуття істотної участі у банку різним особам протягом 2015-2016 років, структуру власності ПАТ "Смартбанк" так і не було приведено у відповідність до вимог прозорості, встановлених регулятором.

Необхідно зазначити, що у банку неодноразово змінювався власник істотної участі без погодження з Національним банком. За таке порушення до власників істотної участі застосовувались відповідні заходи впливу.

ПАТ "Смартбанк" став третім банком, віднесеним до категорії неплатоспроможних на підставі непрозорості структури власності.

В банку були розміщені вклади менше ніж 100 фізичних осіб. Навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не перевищить 100 тис. грн.», - констатували в НБУ.

Як писав Finbalance, ПАТ «Банк «Ринкові технології» в 2014 році змінило назву на ПАТ «Смартбанк».

Банк «Ринкові технології» відомий, зокрема, тим, що в березні 2014 року в ньому був проведений обшук співробітниками СБУ та МВС. Як зазначалося тоді в офіційному повідомленні Служби безпеки, ПАТ «Банк «Ринкові технології» брав участь «у злочинних оборудках з відмивання державних коштів» та був т.зв. «сертифікованою площадкою» і "напряму пов`язаний" з екс-міністром внутрішніх справ В.Захарченком.

Расследования