25.05.2016 | Бизнес

Каким банкам народные депутаты доверяют свои деньги?

Каким банкам народные депутаты доверяют свои деньги?

Журналисты проанализировали декларации 400 народных депутатов и выяснили кто, где и сколько денег хранит

"ДС" продовжує вивчення декларацій народних депутатів. Минулого тижня ми представили рейтинг депутатів за розміром доходів в 2015 році. На цей раз - наш матеріал про те, в яких банках і хто з народних обранців зберігає свої гроші.

 

Вибір, який роблять нардепи, говорить не тільки про те, яким банкам вірять можновладці, але може багато що розповісти про зв’язки власників вкладів з власниками банків, які належать впливовим олігархам і сірим кардиналам української політики.

 

Багатії під куполом

 

Всього на рахунки нардепів у банках - 2 млрд грн або 0,5% держбюджету. Заощадження в банках мають близько половини нардепів (чи пак, саме стільки народних обранців вказали в деклараціях за 2015 рік, розміщених на сайті Верховної Ради, що мають рахунки). "ДС" відібрало тих нардепів, у яких хоча б один з вкладів більше 1 млн грн. Без перебільшення їх можна назвати гривневими мільйонерами. З 415 депутатів таких - 70.

 

Лише у чотирьох парламентарів суми вкладів більше 100 млн грн - це В’ячеслав Константіновській (співвласник групи "Київ-Донасс", мережа закладів "Пузата Хата", нерухомість, ресторани), Віталій Хомутинник (лідер "Відродження" - хлібний, інвестиційний бізнес, 5% акцій агрохолдингу "Кернел"), Ігор Котвіцький (бізнес-партнер родини голови МВС Арсена Авакова), Олексій Савченко (у 2006 році створив і очолив "Партнер Банк") та Олександр Супруненко (брат В’ячеслава Супруненка, який був зятем Леоніда Черновецького. Брати володіють нерухомістю у Києві, банком "Асвіо" та іншими активами).
Ця п’ятірка загалом тримає у банках 1,35 млрд грн або 67% всіх банко-парламентських активів. Нижчих - ТОП-30 багатіїв за розміром вкладів.

 

 

Ми не оминули увагою і партійний рейтинг. Найбільше мільйонерів серед мажоритарників. З 70 мільйонерів-нардепів таких 36. Безпосередньо серед фракцій - лідери БПП та НФ, нардепи яких, немов змовились, тримаючи у банках рівні суми - по 285 млн грн. Хоча, звісно, треба зважати й на розміри цих найбільших парламентських фракцій.

 

 

Банки-улюбленці

 

З майже двох сотень нардепів, які мають банківські вклади, не всі вказують в яких саме фінустановах вони тримають свої статки - таких менше половини. Іноді це один банк, іноді - "яйця розкладають" у різні кошики. Є й певні симпатії. ПУМБ Ріната Ахметова вважають за краще депутати від Оппоблоку, банк "Клірінговий дім" Івана Фурсіна - бізнес-партнера Дмитра Фірташа, - обирають депутати з групи Сергія Льовочкіна, який й сам там разом з сестрою тримає гроші, та є найбільш впливовим представником цього угруповання. Сергій Куніцін та Олександр Онищенко, які представляються нафтогазове лобі у парламенті на чолі з Миколою Мартиненко, є клієнтами близького до нього "Діамантбанку".

 

Віталій Хомутинник - один з найбагатших нардепів, є незалежною політичною фігурою. Тому йому не пристало шукати банк приятеля. Він воліє тримати гроші в банках із західнім капіталом, а також у "Приватбанку", яким, до речі, користуються і депутати з інших фракцій та угруповань. Але все ж таки найбільше наші народні обранці - в усякому разі найбагатші з них - довіряють, як би не було це дивним - державним фінустановам. Серед їх фаворитів "Ощадбанк" та "Укрексімбанк". В них є вклади у 8 з 70 депутатів-мільйонерів.

 

Нижче банки-лідери за довірою народних депутатів (важливо: якщо в декларації вказана загальна сума вкладу без розбивки по банках, то ми допускали, що у кожній фінустанови рівна частина).

 

 

Що з проблемними банками?

 

Є й депутати, які зберігали гроші в банках, що збанкрутіли. Наприклад у Лії Гриневич, нового міністра освіти, був внесок в "Хрещатику" в розмірі 200 тис грн. Далекоглядність пані Гриневич, як високопосадовця, не може не тішити. Як відомо, рівно 200 тис грн держава компенсує фізособам у разі краху банку. А "Хрещатик" саме збанкрутував цієї весни.

 

А ось історія з Ігорем Луценко, мабуть, сповнена трагізму. У нього був внесок в 2015 році в "Укрінбанку", в якому з грудня минулого року введена тимчасова адміністрація. Сума у Луценка на рахунках була чимала - 3,223 млн грн. "Ні копійки не отримав", - зізнався "ДС" пан Луценко.

"ДС"

Расследования