13.05.2016 | Бизнес

"Укрсоцбанк" нарушил целый перечень нормативов - по капиталу, ликвидности, валютной позиции

"Укрсоцбанк" нарушил целый перечень нормативов - по капиталу, ликвидности, валютной позиции

Согласно отчетам Укрцсоцбанка (до оформления продажи российскому Альфа-банку" работает под брендом "Unicredit Bank") по итогам 1 квартала значение отдельных нормативов и лимитов общей открытой позиции банка не соответствовали нормативным требованиям НБУ

Зокрема

- норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) не відповідає нормативним вимогам починаючи з березня 2016 року, - станом на кінець дня 31 березня 2016 року значення складає 6,77% при нормативному значенні не менше ніж 10%;

- норматив короткострокової ліквідності (Н6) - станом на кінець дня 31 березня 2016 року значення складав 45,48% при нормативному рівне не менше ніж 60%;

- норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не відповідає нормативним вимогам починаючи січня 2016 року, станом на кінець дня 31 березня 2016 року значення складало 90,53% при нормативному рівні не більше ніж 25%;

- ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) - станом на кінець дня 31 березня 2016 року значення складав 166,59% при нормативному рівне не більше ніж 0,1%;

- ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) - станом на кінець дня 31 березня 2016 року значення складав 13,02% при нормативному рівне не більше ніж 10%.

«У зв’язку з порушенням вище вказаних нормативів у березні 2016 року банком була підписана угода з Національним банком України «Про вжиття заходів щодо забезпечення дотримання нормативів поточної та короткострокової ліквідності Н5 і Н6, ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції Л13-1 та зменшення обсягу негативно класифікованих активів ПАТ «Укрсоцбанк» , яка містить в собі плани приведень нормативів Н5, Н6, Л13-1 у відповідність до вимог, встановлених Національним банком а також план зменшення обсягу негативно класифікованих активів», - констатується в звітності Укрсоцбанку.

Довідково: 

Як писав Finbalance, зі звітності "Укрсоцбанку" випливає, що в І кварталі 2016 року обсяг гривневих коштів юросіб у ньому впав на 1,75 млрд грн (-19,6%), а валютних – на 32,1 млн дол. (-18,1%). При цьому депозитний портфель фізосіб теж скоротився, але не так суттєво: обсяг гривневих вкладів населення зменшився на 203,2 млн грн. (-3,4%), а валютних – на 8 млн дол. (-2,5%).

"Укрсоцбанк" публічно скаржився, що СБУ "спонукає" його клієнтів переходити на обслуговування в держбанки під приводом того, що цю фінустанову поглинає "Альфа-Груп" (в Україні контролює в т.ч. "Альфа-банк"). 

За підсумками І кварталу-2016 "Укрсоцбанк" задекларував прибуток на рівні 96,8 млн грн (тоді як у січні-березні минулого року був збиток 1,6 млрд грн). Це відбулося, насамперед, через кардинальне зменшення відрахувань у резерви під знецінення кредитів та коштів в інших банках, які склали лише 70,4 млн грн, тоді як торік у цей період було 1,025 млрд грн. Водночас у І кварталі-2016 чистий процентний дохід "Укрсоцбанку" - лише 69,8 млн грн., що в 4,9 разів менше, ніж у І кварталі-2015 (342,3 млн грн). 

Знову ж таки, як писав Finbalance, у 2015 році збиток "Укрсоцбанку" був 3,22 млрд грн. (у 2014 році – 3,38 млрд грн). Ключові передумови – значні відрахування до резерву під знецінення кредитів, заборгованості клієнтів та інших фінансових зобов’язань, попри те, що вони скоротилися майже вдвічі в порівнянні з 2014 роком – до 2,23 млрд грн. з 4,25 млрд грн. Крім того, вагомий вплив мав негативний результат від переоцінки іноземної валюти – 1,86 млрд грн. (у 2014 році – 1,57 млрд грн).

Зі статистики АУБ випливає, що в грудні «Укрсоцбанк» скоротив торішній збиток майже на 6,5 млрд грн., тоді як ще за 11 місяців-2015 року він був 9,7 млрд грн. Тобто фактично в останній місяць минулого року банк ніби отримав прибуток на вказану суму. Прес-служба «Укрсоцбанку» не відповіла на запит Finbalance з цього приводу. Разом з тим у ВТБ Банку, коментуючи свою подібну ситуацію, пояснювали це статистичним ефектом від переходу на міжнародні стандарти фінзвітності.

В аудиторському ж висновку компанії Deloitte до звітності «Укрсоцбанку» за 2015 рік звертається увага, що на 31 грудня 2015 року банк відобразив резерв на покриття збитків від зменшення корисності кредитів та заборгованості клієнтів у сумі 19,68 млрд грн. А також вказується, що керівництво банку «не застосовувало послідовно методологію оцінки застави за кредитами з виявленими ознаками зменшення корисності на колективній основі та прогнозування грошових потоків за кредитами з виявленими ознаками зменшення корисності на індивідуальній основі».

«Якби керівництво послідовно враховувало ринкову вартість застави за кредитами з виявленими ознаками зменшення корисності на колективній основі і додаткові показники знецінення, такі як прострочені платежі, за кредитами з виявленими ознаками зменшення корисності на індивідуальній основі, загальна сума резерву на покриття збитків від зменшення корисності кредитів та заборгованості клієнтів збільшилась би на 3,55 млрд грн.

Відповідно, відрахування до резерву під знецінення кредитів та заборгованості клієнтів та інших фінансових зобов’язань та збиток за рік збільшилися б на 3,55 млрд грн. та власний капітал банку зменшився б на 3,55 млрд грн. відповідно», - констатується в документі.

Як резюме з аудиторського висновку: «Здатність банку продовжувати діяльність в значній мірі залежить від подальшої фінансової підтримки акціонерів».

Наприкінці лютого ця фінустанова повідомила, що погодила з НБУ план докапіталізації на 10,65 млрд грн (3,8 млрд грн до 1 квітня; 4,1 млрд грн до 1 вересня; 2,75 млрд грн до 1 січня 2018 року).

31 березня збори акціонерів "Укрсоцбанку" ухвалили рішення про збільшення його статутного капіталу на 3,8 млрд грн. 06 квітня правління фінустанови затвердило результати нарощування «статутника» на вказану суму. 99.99% акцій відповідного випуску придбав УніКредит Банк Австрія АГ. Торік навесні Укрсоцбанк був докапіталізований на 500 млн дол. через переоформлення в капітал кредитів, раніше отриманих Укрсоцбанком від групи Unicredit.

На кінець І кварталу значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу в Укрсоцбанку, як зазначалося вище, було 6,77%.

Нагадаємо, "Альфа-Груп" та Unicredit Group підписали угоду, в рамках якої в обмін на 100% акцій «Укрсоцбанку» UniCredit отримає міноритарну частку в ABH Holdings в розмірі 9,9%. Як зазначали в ABH Holdings S. A., після завершення цієї угоди «Укрсоцбанк» буде об`єднаний упродовж декількох років з «Альфа-банком».

За оцінками групи Unicredit, її втрати після продажу української "дочки" для "Альфа-Груп" склали 300 млн євро. 

finbalance.com.ua

Расследования