30.03.2016 | Политика

Вышки Бойко-2: cоратники Яценюка на защите лондонской прокладки

Вышки Бойко-2: cоратники Яценюка на защите лондонской прокладки

Укргаздобыча была отдана на "проедание" двум политическим группам, во главе которых стояли Николай Мартыненко и Игорь Еремеев (партнер Игоря Коломойского)

"УкрГазВидобування". Це - результати війни між старими "смотрящими" та новим незалежним керівництвом, яка вирвалася назовні.

Це підприємство є ласим шматком для олігархів та депутатів. Після Революції гідності як жертовного барана "УкрГазВидобування" дали на "проїдання" двом групам політичного впливу, на чолі яких стояли Микола Мартиненко та покійний нині Ігор Єремеєв. Їхні висуванці посіли посади заступників голови правління. Мартиненка та фракцію "Народний фронт" представляв Олександр Сомов, а Єремеєва та групу "Воля народа" - Вадим Шленчак.

Але від середини минулого року "УкрГазВидобування" отримала нове керівництво на чолі з Олегом Прохоренком, виходцем із міжнародної компанії McKinsey. Приступивши до виконання обов’язків, Прохоренко зіштовхнувся зі спротивом зовнішніх "смотрящих". Конфікт наростав та переріс у відкриту фазу, коли команда Прохоренка зажадала розірвати угоду на постачання спеціального обладнання - так званої "колтюбінгової установки".

Якщо спрощено, "колтюбінг" - це комплекс із трьох апаратів, який включає в себе спеціальну гнучку трубу довжиною в декілька кілометрів для прочистки свердловин на великих глибинах, азотну установку та насос.

Історія з "колтюбінгом" хоч і не вражала розміром грошей під "засвоєння", але стала останньою краплею, що спровокувала конфлікт між новими керівниками компанії та старою командою Мартиненка-Єремеєва.

Це протистояння зрештою вилилося у організовану масовку під центральним офісом "УкрГазВидобування" та ледь не закінчилося силовим захопленням компанії. Саме такий сценарій, за словами відповідальних за безпеку, розроблявся з метою показати неможливість нового керівництва фізично захистити підприємство.

 

Історія закупівлі колтюбінгової уставновки менеджерами Мартиненка та Єремеєва - це сценарій, що один в один повторює "вишки Бойка", тільки в меншим масштабах.

Як виявилося, "колтюбінг" збиралися купити у фірми Moston Properties Limited, яка прописана у Лондоні в будинку N393 на вулиці Lordship Lane. Угода була укладена 29 травня 2015 року на суму 5 мільйонів 850 тисяч доларів.

Попри реєстрацію в британській столиці, фірма Moston є просто прокладкою з непрозорою власністю. Згідно з статутними документами, які можна офіційно отриматв в англійському державному реєстрі, статутний капітал фірми складає 2 (два) фунти стерлінгів.

На незвичність цієї поставки вказувало й те, що рахунок британської фірми було відкрито чомусь у Латвії.

Від компанії Moston угоду з державним підприємством "УкрГазВидобування" підписала жінка з типово "британським" прізвищем Георгіна Папапетроу, яка насправді є кіпріоткою. Вона є не тільки директором, але не номінальним власником прокладки. Загалом Папапетроу очолюэ 49 фирм. На незвичність цієї поставки також вказувало те, що рахунок британської фірми було відкрито чомусь у Латвії.

За допомогою сервісів Google можна знайти місце дислокації фірма-постачальника у Лондоні. Підприємство, що претендує на мільйонні підряди "УкрГазВидобування", базується в пошарпаному будинку по сусідству з продажем... пральних машин та матраців. Загалом ця будівля є лише ширмою, надаючи британську прописку будь-кому, хто цього зажадатиме - за адресою 393 Lordship Ln, London N17 6AE, UK розташовано десятки фірм.

Далі почали спливати нові дивовижні подробиці. Як виявилося, ця колтюбіногова установка мала постачатися... у морській комплектації. Але місцем доставки були вказані свердловини у... Полтавській області. При чому довжина шлангу складає 4 кілометри, тоді як свердловини Полтавській області 5 кілометрів глибиною - тобто ця установка взагалі не призначена для тих родовищ.

Тендер на постачання колтюбінгу відбувся протягом чотирьох днів, а єдиним технічним конкурентом Moston була інша прокладка з Сейшельских островів.

Але і це не все. Існує підозра, що ці гроші намагалися отримати... вдруге.

Аналогічне колтюбінгове устаткування так само в морському виконанні ще в часи Януковича, у 2012 році було предметом тендеру в державній компанії Чорноморнафтогаз. І переможцем того тендеру стала фірма Muster Services Limited, яка... зареєстрована за тією ж адресою в Лондоні, між продажем пральних машин та матраців, в будинку N393 на вулиці Lordship Lane. А директором також була кіпріотка... Георгіна Папапетроу. І вона ж була номінальним акціонером тієї фірми.

Але ціна такого комплексу в 2013 році склала... 13 мільйонів 250 тисяч доларів. Тобто в чотири рази більше, ніж ціна, за якою колтюбінгове обладнання закуповує нове керівництво УкрГазВидобування на чолі з Прохоренком!

Чи було взагалі це обладнання поставлене компанії "Чорноморнафтогаз", яка сума була переказана Георгіні Папапетроу, встановити неможливо, оскільки документація залишилася в окупованому Криму. Тому є підстави вважати, що в травні 2015 року зараз ту саме установку менеджери Мартиненка та Єремеєва намагалився вдруге продати УкрГазВидобування.

Коли у "УкрГазВидобування" помінилися керівники, новим головою правління Прохоренком було оголошено тендер на колтюбінгові комплекси, куди заявилися не посередники, а компанії-виробники. У підсумку, аналогічний "колтюбінг" було придбано за 3,9 мільйони доларів, тобто в півтора рази дешевше, ніж менеджери Мартиненка-Єремеєва у травні 2015 року. І в три з половиною рази дешевше (!), ніж купував Чорноморнафтогаз у часи Бойка. Тут також варто додати, що тоді, у 2012-му попри "злочинну владу" компанією керував ставленик Мартиненка Валерій Ясюк.

І от тепер ця історія з колтюбінгом стала причиною тижневої облоги компанії УкрГазВидобування, зрежисованого депутатами від Народного фронту. Найбільш активним захисником кіпріотки Георгіни Папапетроу та її неназваних господарів виявився депутат з оточення Мартиненка Максим Поляков.

Поляков став депутатом за квотою Мартиненка, а після Революції гідності він нетривалий час очолював Нацкомісію ринку фінансових послуг. Заради того, щоб Поляков очолив це відомство, а інші претенденти самоусунулися від боротьби, Мартиненко обійшов не один високий кабінет.

Будучи депутатом, Поляков надіслав десятки звернень з вимогами звільнити Прохоренка з посади та перевірити законність усунення прокладки Moston Properties Limited.

Інший учасник атаки на "УкрГазВидобування" - соратник Авакова, ще один депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей, який особисто, в оточенні людей у камуфляжній формі, зображав протест на прохідній "УкрГазВидобування".

Коли ж учасників пікетування після триденного "фестивалю" під входом до "УкрГазВидобування" запросили на зустріч до керівника компанії Олега Прохоренка, вони не змогли не лише сформулювати свої вимоги, але навіть правильно озвучити назву обладнання, яке в їх вустах перетворилося на "котлюбительноє".

Найцинічніше, все це відбувалося після того, як Яценюк оголосив про нові принципи у владі, про усунення "смотрящих" та про принцип "один за всіх та всі за одного". Але правда життя в тому, що в зв’язку з втратою довіри, Яценюк змушений шукати додаткові аргументи для депутатів заради збереження на посаді. І компанія "УкрГазВидобування" може стати призом, який віддадуть у кадровий дерибан нової коаліції.

Расследования